Allmänna val är i fortsättningen uteslutna i Hongkong. Det meddelar den kinesiska folkkongressens så kallade ständiga utskott i ett uttalande som fullföljer den kvävning av all demokrati i staden som inleddes i början av april.
Då meddelade folkkongressen att den själv skulle avgöra behovet av politiska förändringar i Hongkong - trots att stadens författning öppnar för allmänna val av premiärminister 2007 och en större andel av den lagstiftande församlingen 2008.
Denna lag är ett konkret uttryck för principen "ett land, två system" som Kina lanserade i förtroendeskapande syfte inför Hongkongs övergång till kinesiskt styre 1997. Man såg visserligen till att stadens premiärminister blev en handplockad storföretagare utan demokratisk förankring och att den lagstiftande församlingen bara till 40 procent verkligen valdes av folket - men en viss demokratisk marginal existerade ändå.
När Hongkongborna sommaren 2003 utnyttade denna till att protestera mot ett lagförslag, som skulle begränsa deras medborgerliga rättigheter, bytte regimen i Peking fot.
Beslutet i måndags är inte bara ett bakslag för demokratin utan också olycksbådande för Hongkongs ekonomiska framtid. Den enastående ekonomiska tillväxten där har - som stadens demokratiska ledare alltid påpekar - ett nära samband med den respekt för lag och rätt och för medborgarnas personliga frihet som rått under lång tid.
Pekings hantlangare i Hongkong skulle inte få många röster i ett fritt val efter det som hänt det senaste året. Med den logik som styrande diktaturpartier alltid följer är det därför bättre att ställa in val och bryta löften och grundlagar än att ta risken att folket röstar på oppositionen.