Klarar vi kraven?

LEDARE Sanningens minut närmar sig. Efter åratal av välvillig retorik om hur viktigt det är att det svenska försvaret kan göra internationella insatser börjar det alltmer klarna vad som kommer att krävas.

Uppsala2004-03-29 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Och det som krävs, sammanfattat på nyhetsplats i Svenska Dagbladet i går. är en fördubbling av antalet svenska soldater i internationell tjänst.
Bakgrunden är den planering som pågår inom EU i syfte att bygga upp en förmåga till militär krishantering. Det talas om 7—9 stridsgrupper om 3 000 man i varje, ständigt beredda för snabba fredsinsatser.
För Sveriges del gäller det en gemensam stridsgrupp med Finland, vilket skulle innebära att vi förväntas ställa upp med 1 500 soldater och officerare, ständigt insatsberedda.

ÖB betecknar detta som "dramatiska" signaler. I en snabbutredning till regeringen konstaterar han att det krävs stora förändringar i det svenska försvaret vid höstens försvarsbeslut.
Med dagens värnpliktssystem innebär kravet att var femte värnpliktig behöver rekryteras till stridsgruppen. Men om de värnpliktiga reduceras till 10 ooo, vilket blir följden om försvarsanslagen minskas med tre miljarder per år, måste en ännu högre andel rekryteras till stridsgruppen.
Dessutom kommer det att ställas högre krav på detta förband än på dem som Sverige i dag tillhandhåller till EU och Nato. Varje stridsgrupp har en cykel på två år. Den beräknas vara utsänd i genomsnitt tre månader varje år. Den skall ha ständig snabbinsatsberedskap tre månader vartannat år.

Det blir längre och mer tvingande beredskapskontrakt än i dag. Det kommer att krävas större och oftare återkommande övningar än nu, både i Sverige och utomlands. Om de förutsättningarna inte uppfylls finns det risk
för att Sverige inte lever upp till de löften som givits till EU.
@3a Text:Den bistra slutsatsen av detta är förstås att de internationella insatserna, i sig och redan nu dyrbara, kommer att bli ännu dyrare. Miljöpartiet, som både talar om en fördubbling av de internationella insatserna och fortsatta stora besparingar på försvaret, står med stor sannolikhet inför ett bistert uppvaknande.
För det är ju, som några värnpliktiga säger till SvD:s Mikael Holmström, svårt att se hur dessa ökade ambitioner i EU går ihop med de minskade försvarsanslagen.
Läs mer om