Klarlägg villkoren!

Ett lettiskt företag, Laval un Partneri, bygger en skola i Vaxholm. De lettiska byggarna är nöjda, de får mer än dubbelt så mycket i lön som hemma. Vaxholms kommun är nöjd, eftersom skolan byggs billigare än något svenskt byggföretag hade klarat. Missnöjda är Byggnads, LO och regeringen.

Uppsala2004-12-01 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På torsdag ska Byggnads för första gången besöka de lettiska arbetarna. Facket kräver att de lettiska arbetarna ska ha 10 000 kronor mer i månaden än de knappt 14 000 kronor plus mat och husrum som de har i dag. Det skulle motsvara vad en svensk byggarbetare skulle få i Stockholm i dag, uppger Byggnads. Byggnads har redan utfärdat blockad mot bygget. Eletrikerförbundet, som alltid är piggt på konflikt, tänker vidta sympatiåtgärder.

Man kan ju tycka att Byggnads krav är rätt höga. Mången svensk arbetare och tjänsteman skulle vara lycklig över 24 000 i lön och sådana förmåner. Det lettiska företaget har ett lettiskt kollektivavtal med sina arbetare. Ledningen försäkrar för Dagens Nyheter att man kan tänka sig att betala lägstalön enligt det svenska kollektivavtalet på byggområdet, vilket är 109 kronor i stället för de 145 som Byggnads anser vara snittlön för byggare i Stockholm.

Den lettiska regeringen är upprörd och tänker ta upp frågan med EU-kommissionen. Den svenska regeringen har redan bestämt avvisat Lettlands krav. I Sverige gäller svenska lagar och avtal, anser regeringen. Alla ska behandlas lika.

Självklart är det så om ett lettiskt företag etablerar sig i Sverige permanent. Men nu rör det sig om ett engångsjobb. Måste då de lettiska arbetarna inte bara ha en svensk lägstalön utan också de extra påslag man får i Stockholm? Svaret är inte självklart. Hur räknar man förmånen med gratis mat, husrum, resor och telefon?

Vad som händer om frågan kommer upp i kommissionen och kanske på längre sikt i EG-domstolen är det svårt att sia om. Reglerna är otydligt skrivna. Det vore bra om den här konflikten leder till att man klarlägger vilka åtgärder som är acceptabla för att förhindra lönedumpning.

Misstanken smyger sig lätt på att Byggnads vill se till att inga utländska arbetare alls kommer in på den svenska byggmarknaden.

Å andra sidan är det orimligt att företag från låglöneländer i EU bara ska kunna svepa in och ta över. Så länge löneskillnaderna mellan olika EU-länder är så enorma som de är i dag blir lönefrågan komplicerad.

Men borde inte parterna enligt beprövad svensk modell kunna förhandla fram en kompromiss? Skulle inte Byggnads kunna ta den utsträckta handen från Laval, som erbjuder svenskt kollektivavtal med 109 kr i timmen, alltså Byggnads lägstanivå?

Läs mer om