Klimatanpassning minskar marginalerna

FN:s klimatpanel stärker bilden av att klimatförändringarna är allvarliga.

FN:s klimatpanel skärper varningarna för klimatförändringar.

FN:s klimatpanel skärper varningarna för klimatförändringar.

Foto: Johan Nilsson / TT

Uppsala2014-03-31 16:51
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

1729 experter och forskare ligger bakom den nya rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, som presenterades i går i Japan. Rapporten behandlar effekter och sårbarhet av samt anpassning till klimatpåverkan . Sju år har gått sedan den förra rapporten och det finns tyvärr alltför många tecken på att situationen inte har förbättrats.

Vad som framför allt går att utläsa är att forskarna känner sig säkrare på att klimatförändringarna fortsätter att vara ett stort hot, framför allt mot delar av världens befolkning. Årets rapport innehåller fler detaljer, tydligare tolkningar och kan visa att fler konkreta händelser som redan inträffat kan förklaras av ökade utsläpp av växthusgaser med en efterföljande ökning av temperaturen.

De värst utsatta är de som bor i kustnära områden där höjda vattennivåer ger upprepade översvämningar samt de som bor i nederbördsfattiga områden där torkan kan slå ut skördarna.

En annan slutsats som årets rapport uppmärksammar mer än den förra är att vi kan komma att behöva förbereda oss på konflikter som är kopplade till klimatförändringarna. Brist på vatten, ökade världsmarknadspriser på grödor och minskad tillgång på fisk i världshaven är exempel på effekter av klimatförändringar som kan leda till mindre eller större konflikter.

Det brukar alltid bli debatt om IPCC:s rapporter. För sju år sedan var det ett par sakfel som, trots att de var ganska små, stal en stor del av uppmärksamheten från rapportens i övrigt sakliga och alarmerande innehåll. I år har redan en hel del uppmärksamhet riktats mot att den brittiske ekonomiprofessorn Richard Tol har lämnat sitt uppdrag som medförfattare till rapporten för att han tycker att man borde ägnat möjligheterna med klimatförändringarna större uppmärksamhet.

Det är förvisso ett bättre underlag till diskussion om rapporten än att diskutera smärre sakfel. Tyvärr finns det ändå alltför mycket mer att oroa sig för än att glädjas över, Tols protester till trots.

Om blott en vecka väntas delrapport tre från IPCC. Den första presenterades i höstas i Stockholm och behandlade den vetenskapliga bakgrunden, nästa vecka samlas panelen i Berlin för att diskutera vilka åtgärder som kan vidtas för att hejda utsläppen.

Här finns det två huvudvägar som måste anpassas till varandra. Den ena handlar om att begränsa utsläppen, den andra om att jordens befolkning – tyvärr olika mycket på olika håll – får anpassa samhället till klimatförändringarna.

Det går inte att välja antingen eller, den tiden är förbi. Vi kommer att tvingas göra båda delarna. Men ju mer vi väljer anpassning och mindre utsläppsminskningar, desto mer minskar marginalerna för de som ska fatta morgondagens beslut.

Läs mer om