Huruvida maktskiftet i Sverige betytt att klimatpolitiken förändrats råder det delade meningar om. Dock har regeringen drivit på i EU för att utsläppen ska minska med 30 procent fram till 2020. Kanske har den höga ambitionen inte riktigt trängt ut i alla delar av regeringsarbetet.
Detsamma gäller Uppsala kommun som också fick ny majoritet i höstens val. Under hösten fattades en del beslut som föreföll peka bakåt, mot accept av ökad bilanvändning i stadskärnan och i övrigt ett begränsat engagemang för såväl den lokala som den globala miljön.
Desto mer överraskande var det att förra lördagen höra två av den borgerliga majoritetens partier, Cecilia Forss (m) och Mats Jonsson (c) stämma in i den gamla majoritetens program för en bättre stadsmiljö. Minskad bilanvändning i innerstaden, en satsning på kollektivtrafiken, gärna spårburen trafik så småningom och en klar uppfattning att utsläppen måste minska avsevärt var några av de saker som togs upp vid en paneldebatt som ordnades av bland andra Naturskyddsföreningen och flera andra organisationer. Enigheten de fem deltagande partierna emellan var slående!
Men denna enighet överlevde inte den påföljande veckan. På kommunstyrelsen fattades beslut om att trafikplanen ska innebära att den tidigare prioriteringsordningen där fotgängare kommer i första rummet, cyklister, kollektivtrafik och biltrafik i nämnd ordning kommer sedan ska upphävas och biltrafiken ska behandlas "mer likvärdigt med gångtrafiken".
Vidare ska ett nytt parkeringsgarage byggas liksom en bilbro över Fyrisån. Det ska tydligen bli fler bilar i innerstaden, inte färre.
Det som för en vecka sedan såg riktigt lovande ut, en politisk enighet mellan Uppsalapartierna, om hur klimatmålen ska uppnås visade sig vara en felsyn. Att det är kommunerna som måste ordna klimatmålet på det lokala planet, som Per Hultén påpekade i UNT 26/1, inser tydligen inte den nuvarande kommunledningen.
Dock finns det ju ett mätbart mål, en minskning från dagens nivå på 5-6 ton utsläpp per person och år till 4,5 år 2020 och kanske 0,5 2050, som skulle göra att Sverige uppnår det mål som regeringen Reinfeldt föreslagit i EU. Men det kanske bara är kommuner med röd-grön ledning som ska bära det ansvaret?
Nu är det hög tid att visa att klimatfrågan är en angelägenhet för varje parti i Uppsala kommunfullmäktige.
Kersti Kollberg Fristående kolumnist
kersti.kollberg@telia.com
kersti.kollberg@telia.com