Klimatfrågan tar fart i höst

Foto: SUBHANKAR BANERJEE

Uppsala2013-07-28 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I veckan kom tidskriften New Scientist med fasaväckande uppgifter om issmältningen i Arktis. Enligt ryska forskare kan 50 miljarder ton metangas, hittills tryggt förvarad under lager av permafrost, komma att läcka ut i atmosfären så snart som inom ett decennium. Om man betänker att världens samlade utsläpp av koldioxid 2011 var 34 miljarder ton, och att metangas är en 20 gånger mer potent växthusgas, förstår man att detta är mycket allvarliga uppgifter.

Brittiska och holländska forskare har också bidragit med en uträkning av vad dessa utsläpp skulle komma att kosta, nämligen 60 biljoner dollar (knappt 400 000 000 000 000 kronor). Hållpunkten för denna nätta summa är enkel då den motsvarar världens samlade BNP.

Nyheten kablades ut och drunknade snabbt i annat som kan intressera sommarlediga läsare, lyssnare och tittare. Det finns ingen anledning att moralisera över detta. Dessa fakta är svåra att ta till sig och de motsägs dessutom av andra rapporter, som i maj när Nature Geoscience meddelade att höjningen av den globala temperaturen saktat ned.

Från och med 23 september kommer det att bli svårare att hänvisa till enskilda forskare när man kommer med påståenden om klimatet. Då kommer den första delen av FN:s klimatpanel IPCC:s stora rapport. Rapporterna sammanställer rönen från all klimatforskning i världen – den förra rapporten presenterades 2007.

Klimatfrågan har hamnat i bakvattnet sedan haveriet på klimatmötet i Köpenhamn i december 2009. Då stod det klart att det inte fanns förutsättningar om en global överenskommelse för utsläppsminskningar och de därpå följande klimatmötena blev bara en bekräftelse på detta. Sprickan mellan länder som släppt ut mycket växthusgaser historiskt (i-länder, exempelvis USA) och länder som nu ökar sina utsläpp kraftigt (u-länder, exempelvis Kina) har varit alltför stor.

Med höstens IPCC-rapport kommer klimatet i fokus igen och förhoppningsvis blir det fart på förhandlingarna. Om rapportens slutsatser bara är i närheten av de som presenterades i New Scientist måste farten öka drastiskt och åtgärderna för utsläppsminskningar presenteras mycket snart.

Läs mer om