Kolumn: Ändra inte i tryckfrihetsförordningen!

Uppsala2005-05-24 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Många blir upprörda över reklamaffischer med halvnakna flickor och kvällspressens löpsedlar om kändisars sexliv i och utanför tv. Barn ska inte behöva se sådant, säger upprörda föräldrar. Kvinnoorganisationerna talar om kvinnoförtryck.
Statsminister Göran Persson har varit överraskande osynlig på senare tid. Men när han till slut tog till orda mer offentligt var det just den ökade sexualiseringen i samhället som fick honom att ingripa. Han vill nu tillsätta en utredning som ska syfta till en lag mot detta.

Tillfället är sällsynt illa valt. Bara för några dagar sedan prickade riksdagens konstitutionsutskott socialminister Berit Andnor för en affischkampanj. Den bestod i att hänga ut makthavare inom mediebranschen genom att "ifrågasätta deras moral", enligt kampanjens egen hemsida.
På stora utomhustavlor uppmanas folk att kontakta Veckorevyns chefredaktör och fråga varför hon publicerar en guide till plastikoperationer för 15-åringar.
Visst var det fel att införa en sådan guide i tidningen. Men det är sannerligen inte regeringens sak att stoppa det. Det händer mycket sällan att hela konstitutionsutskottet kan ena sig om att pricka regeringen, men den här gången gick det. Motiveringen var att regeringens kampanj åsidosatte principerna för tryck- och yttrandefriheten.

Och bara ett par dagar senare föreslår statsministern inskränkningar i dessa lagar. Är det ett av hans vanliga hugskott eller har han över huvud taget funderat över hur den nya lagen ska formuleras? Förbud mot halvnakna flickor på bild? Det skulle betyda stopp exempelvis för Eurovision Song Contest i tv, att döma av somliga artisters kläder åtminstone den här gången.
Och var ska gränsen gå? Räcker det med att visa halva bröst eller måste bröstvårtan visas för att förbudet ska träda i kraft? Hur är det med genomskinliga kläder? Och kommer lagen att tillåta affischerna med halvnakna karlar med reklam för badbyxor och kalsonger?
Vilka ord får man inte använda på löpsedlar? Ska ordet sex förbjudas? Kan en sådan lag verkligen förutse alla formuleringar som kan vara brottsliga? Och hur är det med konsten? En massa nakna statyer finns i alla fall i större städer, väldigt offentligt. För att inte tala om mängder av målningar som visar kvinnor i de märkligaste ställningar. Ska man förbjuda sådana tavlor på Nationalmuseum och andra utställningar?

Visst kan det ibland vara upprörande att se hur företag använder halvnakna flickor i reklam för något som inte alls har med flickorna att göra, t ex bilar. I medier som riktar sig till småflickor är det stötande att träffa på sexuellt utmanande bilder. Man kan reagera som konsument och avstå från att köpa företagets varor, man kan höra av sig till företagen, man kan sluta att köpa tidningarna. Men inskränkningar i den grundlagsfästa tryck- och yttrandefriheten — nej!
Om flickor lägger ut nakenbilder på sig själva på nätet är det något allvarligt fel, som inte rättas till genom att begränsa reklam eller inskränka tryckfriheten. Där måste helt andra åtgärder till.
Det finns en mening med fria medier och frihet att uttrycka sin åsikt. Demokratin bygger på detta, också när yttrandena är felaktiga eller förargelseväckande. Inskränkningar i tryck- och yttrandefrihetslagarna är farliga och leder gärna till fortsatt tafsande på grundlagen.

Vissa politiker tycks inte riktigt ha förstått riskerna med att trampa in på yttrandefriheten. Socialdemokraterna och moderaterna krävde att få bestämma vem som ska leda tv-duellen i kväll mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. De ville alltså bestämma över ett tv-program. Men Sveriges Television höll lyckligtvis emot och politikerna gav till slut med sig. Incidenten visar hur lätt vissa politiker tar på mediernas frihet.
Förhoppningsvis tänker statsministern en gång till innan han tillsätter sin utredning och ytterligare två gånger innan han försöker ändra i tryck- och yttrandefrihets­lagen. Grundlagen är alltför värdefull för att utsättas för statsministerns nyckfulla sätt att tänka högt.

Gunvor Hildén
Fristående kolumnist
Läs mer om