Kolumnen/EU-förslaget inget dråpslag mot svensk bilindustri
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Ett dråpslag mot Saab och Volvo! Så betecknar en representant för Saab EU-kommissionens förslag att det maximala utsläppet av koldioxid från bilar måste sänkas till 130 gram per kilometer. En Volvo V70 släpper i dag ut 214 gram per kilometer, alltså betydligt mer. Sydeuropeiska tillverkare av småbilar gynnas av EU-förslaget, klagar tysk bilindustri. Tysklands kansler Angela Merkel säger att hon aldrig kan gå med på sådana regler. Det är långt ifrån säkert att EU kan besluta om kommissionens förslag.
Men nu var det inte precis i morgon som det nya taket för utsläpp skulle genomföras. Tidsgränsen är satt till 2012. Biltillverkarna har med andra ord ganska gott om tid att ställa om. Inte mycket talar för att Saabs och Volvos bilar år 2012 ser ut precis som i dag och behöver släppa ut lika mycket koldioxid som i dag.
Dessutom är det fortfarande oklart hur man ska beräkna utsläppen. Det talas om genomsnitt, och vad är det? Menar man genomsnitt per bil, eller genomsnitt för landets bilpark, eller genomsnitt för nya bilar? Ska lastbilarna räknas med? Ingen vet ännu. Dessutom saknas ett officiellt beräkningssystem i EU för utsläppen av koldioxid från bilar som körs på etanol. Om det är utsläppen man är intresserad av i EU, och det är det väl, måste man skapa ett officiellt beräkningssystem för etanol och det skulle då underlätta för svenska biltillverkare.
Problemet är att svenskar kör stora och gamla bilar med 20 procents mer utsläpp än genomsnittet i EU. Kanske beror det på att Saab och Volvo satsar särskilt på stora bilar och att många svenskar vill köra svenskt. En annan förklaring kan vara att det krävs lite större och kraftfullare bilar för att klara snön på oplogade vägar. Det är ju miljöpartiets talesman Peter Erikssons försvar för sin bensinslukande SUV.
Men egentligen är det väl inte självklart att svenskar behöver större och mer bensinkrävande bilar än andra. Och kommer EU att besluta att genomföra kommissionens förslag - vilket är långt ifrån självklart - så kommer Saab och Volvo alldeles säkert att anpassa sig. Man kan nog räkna med att USA - som redan kommit rätt långt när det gäller utsläpp av koldioxid trots president George W Bushs ointresse - får nya och hårdare regler efter nästa presidentval om mindre än två år.
En talesman för Volvo lät inte heller alltför upprörd av EU-kommissionens förslag. Alldeles oavsett kommissionen håller den allmänna opinionen på att förändras, både i Sverige och i övriga Europa och USA. Det bilföretag som vill sälja sina bilar i framtiden måste helt enkelt hänga med. Här är det marknaden som gäller, och riktningen är alldeles tydlig. Trafiken är en av de stora bovarna när det gäller uppvärmningen av jorden.
Hur ska då biltillverkarna göra för att uppnå målet? Etanol är en väg, om nu EU:s regler ändras. Om man blandar i 10 procent etanol i bensinen i stället för som i dag 5 procent skulle det betyda en betydelsefull minskning av utsläppen av koldioxid. Hybridmotorer kan också bidra med rejäla minskningar. Man talar dessutom om lättare men ändå lika säkra bilar tack vare nya material. Utvecklingen av bränsleceller blir alltmer avancerad och kan kanske inom relativt kort tid bli ett realistiskt alternativ. Den största ökningen av trafikens utsläpp av koldioxid kommer från de tunga lastbilarna. Där heter framtidens drivmedel kanske DME, dimetyleter, som kan tillverkas av metanol från förgasad cellulosa, alltså trä.
Det finns alltså massor med spännande alternativ för biltillverkarna. Det finns ingen anledning att tro att de inte skulle klara EU:s mål och sannolikt komma ännu längre ännu snabbare, om skattereglerna anpassas efter ett sådant mål. Något dråpslag är det inte fråga om. Självklart vore det enklare att bara köra på i gamla hjulspår, men det alternativet finns inte.
Med tanke på de stora omställningar som industrin gjort på senare år finns det ingen som helst anledning att tro att bilindustrin inte skulle klara den nu aktuella förändringen. Men mycket hänger förstås på oss och skattepolitiken. Och om konsumenterna efterfrågar bilar med låga utsläpp av koldioxid så kommer sådana bilar att tillverkas.
gunvor.hilden@comhem.se