I morgon börjar allvaret för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Då kommer 350 ombud från hela landet till Göteborg för att välja partiledare på partikongressen. Valet sker vid lunchtid på torsdagen och kommer förstås inte att innebära några problem för Löfven. Strax därpå håller han sitt tal och då kommer öronen att spetsas. Om 18 månader är det val och nu ska den socialdemokratiska politiken börja diskuteras på allvar, är det tänkt.
Stefan Löfven kommer till kongressen med gott självförtroende. Han tänker föreslå en politik som i mångt och mycket påminner om den politik som Mona Sahlin hade velat föra, men där partiets vänsterfalang grep in. Hösten 2008 tvingades Sahlin ta med Vänsterpartiet i ett rödgrönt samarbete som ledde till ett historiskt lågt valresultat för S (30,7 procent) 2010. Valförlusten skylldes dock inte så mycket på politiken som på Sahlin personligen. Snart byttes hon ut mot Håkan Juholt, med känt resultat. Alla dessa misslyckanden kan sägas ha berett vägen för Löfven och en mer pragmatisk S-politik.
Opinionsläget för partiet är också tämligen gott, åtminstone är det bättre än för regeringspartierna. Att i det läget ställa ultimatum till den nye partiledaren, om jobbskatteavdragen, förmögenhetsskatten eller a-kassan, verkar inte vara en rimlig strategi. Medlemmarna har fått testa alternativen och sett ett parti som nära nog fallit samman. Stefan Löfven tog för ett år på sig uppgiften att ena styrkorna och nu har man fått vittring på ett regeringsskifte. Det är klart att man ställer sig bakom Löfven, på det stora hela.
Men det betyder förstås inte att alla 350 ombuden tycker som partistyrelsen, långt därifrån. Borgfred gäller tills vidare inom socialdemokratin, men under ytan lever motståndet kvar. Det kan uttolkas genom hur LO (som hade kongress för knappt ett år sedan) har formulerat sina krav. LO vill ha en betydligt generösare a-kassa, man vill (tillsammans med SSU) ha en jobbgaranti för ungdomar efter tre månaders arbetslöshet och man vill, sist men inte minst, sätta stopp för privata vinster i välfärden.
Frågan om vinster i välfärden ser på förhand ut att bli den hetaste på S-kongressen 2013. Partistyrelsen satte i höstas ned foten och vill inte ha ett formellt förbud för vinster. Höga krav på kvalitet och öppenhet kommer ändå att begränsa möjligheten till stora vinster, anser man. ”Väl fungerande privatdrivna verksamheter kan i praktiken inte bara stängas”, sade Löfven då.
Vart tionde ombud på kongressen, 35 stycken, kommer från Skånedistriktet. Det var i Skåne (i Malmö arbetarekommun) som man i fjol sade att det nu får vara ”slut på festen”, att det är offentligt driven välfärd som gäller. Det märks också genom otaliga motioner om vinstförbud i välfärden. Nästan en fjärdedel av samtliga drygt 1 900 motioner till S-kongressen gäller området ”Ordning och reda i välfärden”, och för en klar majoritet av dessa motioner föreslår partistyrelsen avslag.
Ett axplock bland motionerna: ”Ett tydligt nej till vinstutdelning inom vård, förskola, skola och omsorg genom att ansluta sig till LO:s beslut om en Non Profit-princip” (Höörs arbetarekommun), ”Skattepengar avsedda för välfärd ska gå till välfärd” (Malmö), ”att via lagstiftning omöjliggöra vinstdrivande intressen i vård, skola och omsorg” (Kristianstad) och ”ekonomiska överskott i företag som bedriver vård, skola och omsorg ska återinvesteras i verksamheten” (Landskrona).
De flesta motioner är i princip likalydande och innebär samma sak, stopp för vinster i välfärden. Det kommer att bli diskussioner på kongressen och det kan bli ett nederlag för Stefan Löfvens och partistyrelsens förslag. I så fall kan välfärdsvinsterna komma att bli en fråga som partiet bär med sig in i valrörelsen nästa år. Att vara en statsministerkandidat som hotar att stänga välfungerande skolor och äldreboenden, och som vill strypa valfriheten, är ingenting Löfven önskar sig inför 2014.
Kongressledamöterna vill dock inte bidra till att socialdemokratin tillfogas en historisk tredje valförlust i rad, vilket ger Stefan Löfven ett extra strakt mandat. Något svidande nederlag hör dock till en partikongress. Det kan bli välfärdsvinsterna, men det kan också (enligt Aftonbladet) bli SSU/LO-förslaget om ungdomsjobben, tremånadersgarantin.