Kommunalrådens nyheter

Pressfrihetens dag, den 3 maj, brukar i Sverige ofta handla om förhållandena i olika diktaturer.

Hotad pressfrihet. I Hässleholm vill kommunalråden styra hur de själva granskas.

Hotad pressfrihet. I Hässleholm vill kommunalråden styra hur de själva granskas.

Foto: BÅörn Larsson Ask / SvD / TT

Uppsala2014-05-02 15:08
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det tycks finnas skäl att också oroas över situationen i Sverige. Vi har ingen förhandscensur, alla har rätt att gå till pressen med information och upplysningar, vi har ett klart definierat utgivaransvar och det är förbjudet för myndigheterna att efterforska en tidnings källor. Men däremot har vi här och var politiker som inte inte förstår vad pressfrihet betyder och inte klarar av att bli granskade.

Några av dessa bor i skånska Hässleholm. Där utges tidningen Norra Skåne som tillsammans med Skånska Dagbladet och Laholms tidning ägs av den centerorienterade Skånska Tidningsägareföreningen med 400 lokala andelsägare. Ett lokalt övertramp där har nu också fått nationell uppmärksamhet.

Och det är inte fråga om vilket övertramp som helst. Norra Skånes granskande reporter Berit Önell skrev om lokala fastighetsaffärer och om hanteringen av kommunala detaljplaner. Det passade inte stadens ledande politiker. Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) skrev ett mail där tidningen anklagades för att misstänkliggöra kommunen och skickade det både till chefredaktören, Mimmi Karlsson-Bernfalk, och till ordföranden i Norra Skånes bolagsstyrelse, Håkan Mattsson. Brevets text togs också in som insändare i tidningen.

Mailets innehåll och dess illa maskerade försök till påtryckning är alltså känt av alla. Efter ett styrelsemöte kallades chefredaktören in till Håkan Mattsson, som krävde att reportern skulle omplaceras – i annat fall skulle chefredaktören själv få sparken. Önell omplacerades också – och som en konsekvens avgick hennes närmaste chef, nyhetschefen Anders Kauranen i protest. "Jag vill inte vara chef på en tidning där kommunalråden bestämmer vilka som ska granska kommunen", sade han i tisdags till Sveriges television.

Håkan Mattsson påstår i samma nyhetsinslag att allting handlar om ett internt personalärende som enbart hanterats av företagsledningen. Men det kan inte råda någon tvekan om vad som skett. Det publicerade mailet/insändaren från kommunstyrelsens ordförande är så tydligt som någon kan begära. De lokala politikerna har utsatt tidningens styrelse och chefredaktör för påtryckningar och fått sin vilja igenom.

Visst kan det tänkas att en reporter uppträder olämpligt, vidarebefordrar felaktiga uppgifter eller skriver på ett tendentiöst och osakligt sätt. Det är i så fall nyhetschefens – och ytterst chefredaktörens ansvar att se till att sådant inte sker.

Det som skett i Hässleholm är uppenbarligen något helt annat. En samling lokala politiker tycker sig ha rätt att avgöra om och hur de ska granskas och utsätter tidningen och dess styrelse för grova påtryckningar. Om de lyckas etablera ett mönster för andra så är pressfriheten hotad också i Sverige.

Läs mer om