De flesta ansåg att Stefan Löfven bäddade väl för sig och partiledningen genom kompromissandet på förra veckans socialdemokratiska partikongress. Skrivningen om en tredje pappamånad är till intet förpliktigande, liksom delvis också beslutet om vinster i välfärden. Att ”avsevärt begränsa vinsterna” är öppet för en fri tolkning så länge det inte finns ett tak för dessa vinster. Därmed tyckte Löfven att han gått den alltjämt högljudda vänsterfalangen till mötes, och hållit ihop partiet, samtidigt som han gett sig själv handlingsfrihet inför valåret 2014.
Det stora undantaget är friskolorna där Löfven låst sig vid att låta kommunerna avgöra om en skola ska få etablera sig eller inte. Kommunerna får med den nya S-politiken ett ”avgörande inflytande” då varje ny friskola är tvungen att teckna ett samarbetsavtal – således ett kommunalt veto mot friskolor. ”Man kan kalla det vad man vill”, sade partiledaren när han pressades i SVT på söndagskvällen, och pekade på att Skolverket fortfarande ska yttra sig om varje ny friskola. Alla som såg intervjun väljer nog att kalla det ett veto, då det ”avgörande inflytandet” över friskolorna kommer att flyttas från Skolverket till kommunerna vid en socialdemokratisk valseger 2014.
Löfven kan kalla det vad han vill, men alla som vill värna valfriheten kallar det ett veto. Ombuden på kongressen som ville ha vinstförbud var också märkligt uppsluppna trots att förbudet uteblev – och det kan bara bero på vetot. Kommunalråd från till exempel Skånedistriktet tillstod också helt öppet att de ser fram emot att kunna sätta stopp för alla friskolor efter en valseger nästa höst.
Den parlamentariska Friskolekommittén var enligt sin ordförande Lars Leijonborg (FP) bara dagar från en blocköverskridande överenskommelse om villkoren för friskolorna. S-beslutet sätter käppar i hjulet för alla sådana planer då varken allianspartierna eller Miljöpartiet kan acceptera ett kommunalt veto.
Ibrahim Baylan, S-representanten i kommittén, gjorde i helgen ett tämligen ihåligt försök att skjuta över skulden på regeringspartierna: Det kommer att bli svårt att komma överens då ”regeringen i grund och botten har svårt att föreslå några förändringar i systemet”. Inte heller Baylan ville tillstå något kommunalt veto, utan sa att det handlar om ”skärpta skrivningar”. Det gör det visserligen också, vad vinsterna beträffar, men även om ett veto.
Vad Miljöpartiet säger om den forna alliansbroderns nya välfärdspolitik vet ingen, då man inte gjort någon officiell kommentar. Jonas Sjöstedt (V) kände sig i alla fall så stärkt att han på måndagen delade ut flygblad mot vinster i välfärden. Skolfrågan blir viktig i nästa års val – och väljarna vill se åtgärder mot vinster men inte mot valfrihet. Jublet vänsterut är en indikation på att detta kan ha varit Stefan Löfvens första verkliga misstag som partiordförande.