Krafttag mot hiv

LEDARE.Det är mer än tjugo år sedan — nyheterna om en ny mystisk epidemi utlöste nästan panik. Antalet insjuknade i hiv/aids skulle fördubblas var elfte månad. Inget skydd och ingen bot fanns. Sedan hejdades epidemin — i den rika världen. Aids-hotet sjönk undan. Men nu ökar antalet insjuknade — även i Sverige. Det är dags att vakna igen.

Uppsala2004-02-14 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Mycket har hänt under de senaste decennierna. Numera finns bromsmediciner, som håller tillbaka sjukdomen. Med bromsmediciner i olika kombinationer kan man leva många år med sjukdomen — och med en hygglig livskvalitet.
Denna utveckling har lite till mans vaggat in den rika världen i en falsk trygghet. I de fattiga länderna, i synnerhet i Afrika, hotar epidemins härjningar att bokstavligen slå ut och ödelägga många länder.
Det grundläggande är och förblir att något vaccin som med hundraprocentig säkerhet skyddar mot sjukdomen inte finns. Från tid till annan kommer det optimistiska bulletiner om framsteg, men hittills har förhoppningarna kommit på skam.

I Sverige möttes epidemin med massiva informationsinsatser — från hälso- och sjukvården, i skolorna och med hjälp av frivilligorganisationerna. Efter några år började epidemin plana ut — och i ungefär samma takt planade det förebyggande arbetet ut.
Hotet verkade vara avvärjt. Farhågorna för väldiga mörkertal av oupptäckta hiv-fall visade sig vara överdrivna. Några hundra nyupptäckta fall per år verkar inte så skräckinjagande, inte heller omkring 3 500 hiv-sjuka på en befolkning av nästan nio miljoner.

Men på senare år ökar antalet nya fall, år 2002 med 280 och förra året med 380. På senare år har också övriga könssjukdomar ökat: klamydian har fördubblats, spridningen av gonorré är tre gånger så stor och spridningenav syfilis har femfaldigats.
Av detta drar Anders Milton, som på regeringens uppdrag gjort en översyn av situationen i fråga om hiv/aids, slutsatsen att vi ser resultatet av ett förändrat sexuellt, mer oförsiktigt sexuellt, beteende. Det gäller särskilt kategorierna unga vuxna och män som har sex med män.

Aids-skräcken på 1970- och 80-talen, och de talrika och slagkraftiga informationskampanjerna, torde ha bidragit till en ökad försiktighet, både i fråga om tillfälliga sexuella kontakter och när det gäller att skydda sig.
Men med tiden och när andra hot kommit i förgrunden har gamla mönster från tiden före hiv/aids tydligen iåterkommit.
Det finns ingen anledning att falla i panik, men all anledning att ta denna nya utveckling på allvar. Smittan sprids som förr i stor utsträckning av sprutnarkomaner. Den sprids också via invandring av smittade. Utvecklingen i Ryssland och Baltikum är ett
stort potentiellt hot.

För Sverige gäller det, med Anders Miltons ord, att kraftsamla. Mobilisering av hälso- och sjukvårdens resurser. Stärkt missbrukarvård och förbättrade infektionsförebyggande insatser. Förbättrade testmöjligheter och vård och uppföljning. Bättre sex- och samlevnadsundervisning, bland annat.
Men framförallt — hotet måste tas på allvar.
Läs mer om