Snart börjar höstterminen och det betyder att tusentals nya studenter flyttar till Uppsala för att plugga. Och som varje år råder det brist på studentlägenheter. Efter det andra antagningsbeskedet till landets högskolor blev det klart att omkring 40 000 nya studenter antagits till Uppsala universitet. Många av de nya studenterna kommer ha ett riktigt tufft jobb framför sig i jakten på bostad.
Svensk bostadsmarknad står inför flera utmaningar. Bostadsreglerna är krångliga, byggprocesserna är långsamma, produktionen är dyr och byggnormerna är för hårda. Men ytterligare ett problem är den kommunala planläggningen. Utvecklingen i de svenska storstäderna hämmas av bostadsbristen. Det är kommunerna som ansvarar över planläggningen men bostadsmarknaden är inte längre enbart en kommunal angelägenhet. Städernas centrala roll för tillväxt i regionerna ställer högre krav på regional planläggning och samarbete.
Därför tillsatte bostadsminister Stefan Attefall (KD) igår en utredning om regionplanering. Utredningen ska bland annat utvärdera samordningen mellan kommuner och regioner i frågan om bostadsförsörjning. Det är bra. Men eventuella lagändringar får inte leda till en mer besvärlig planprocess.
När det gäller studentlägenheter har bostadsminister Stefan Attefall redan en hög av förslag att välja mellan. Att studentlägenheter ska omfattas av samma regler och byggnormer som för andra bostäder är obegripligt. Regler kring hur stora kök och toaletter ska vara eller om det ska finnas parkeringsplatser i anslutning till byggnaderna är inte relevant för en student som först och främst söker ett tak över huvudet. Studentlägenheter bör även kunna byggas med en mindre bostadsyta, det föreslår bland annat det statliga Boverket.
Men den rådande bostadsbristen är inte bara ett problem för regionerna eller studenterna, utan även ett problem för landets nyanlända som försöker etablera sig i samhället. Förutom att ungdomar och studenter hamnar utanför den stelbenta bostadsmarknaden påverkar den i allra högsta grad även nyanlända invandrare. Bostadsbristen är stor i de orter där jobben finns, vilket oftast brukar vara storstadsregionerna. Det försvårar en snabb etablering för nyanlända.
Det finns inget ”quick fix” på bostadsbristen. Djupgående strukturella problem kan inte lösas med lätt kosmetika. Att det inte råder någon fri hyressättning är en återkommande kritik mot bostadsmarknaden. Nu senast på DN Debatt (7/8) där Sonny Modig, avgående vd för Malmö kommuns bostadsbolag, förespråkar fri prissättning på hyresbostäder. Det är kanske värt att närmare granska men det får inte ske för snabba avregleringar. Dock är en sak i alla fall säker, det behövs en bostadspolitik som förenklar byggprocessen och gör det lönsamt att bygga och hyra ut bostäder.
Alliansregeringen har kommit en liten bit på vägen. Den nya hyreslagen som trädde i kraft i februari har möjliggjort för den som hyr ut sin bostad att sätta ett hyrespris som överstiger bruksvärdet. Det är en viktig reform för bostadsmarknaden, med tanke på de många bostäder som hyrs ut svart. Det är dock ingen fullständig lösning, men en viktig åtgärd för att skapa mer utbud för bostäder.
Fram till att regeringen genomför omfattande reformer fortsätter bostadsmarknadens outsiders att vänta ute i det kalla.