Kris för Kuba

Uppsala2007-03-23 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Diplomatiska kriser är ovanliga i Sverige. Med ett par undantag under Olof Palmes tid som statsminister har svensk diplomati präglats av pragmatism och försiktighet. Det har varit den tysta diplomatin som har varit föredömet.

Men Carl Bildts tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter den 12 mars, där han kritiserade bland andra Kuba för bristande respekt för mänskliga rättigheter, var inte alls i denna tysta och försiktiga tradition, utan ovanligt tydligt och frankt.

Därför blev också reaktionen ovanligt hård. En ilsken kubansk FN-ambassadör for vid FN-mötet ut i hätska anklagelser mot Sverige. Han beskrev landet som en imperialistmakt vilken ägnar sig åt "etnisk rensning" och förföljelse av invandrare. Med veckans avslöjande om att den kubanske ambassadören kallats upp till UD för en förklaring verkar den diplomatiska krisen vara ett faktum.

Man kan undra varför det dröjde närmare tio dagar innan medierna reagerade. Kanske försökte ändå UD tysta ned det inträffade i gammal försiktighetsanda. Det måste i så fall ha gjorts enbart av hänsyn till Kuba, som nu skämmer ut sig i den internationella offentligheten.

Med sviktande folkligt stöd, en åldrad och försvagad Fidel Castro, och ekonomiska problem passar ordet kris bäst som beskrivning av situationen på Kuba. Den kubanske FN-ambassadörens löjeväckande utfall visar också främst desperationen hos en regim som försöker upprätthålla illusionen om ett välmående och fritt socialistiskt Kuba.

Reaktionen tyder tyvärr också delvis på ovana att ta emot den typ av kritik, som Carl Bildt gav uttryck för, från svenskt håll. Den svenska försiktigheten förföll tidigare inte sällan i undfallenhet.

Även när Olof Palme höjde tonläget i utrikespolitiken riktades hans kritik oftast mot USA. Kommunistdiktaturerna kom lättare undan. Och en del svenska politiker och intellektuella har fortsatt att lovorda och särbehandla den kubanska diktaturen.

Men de blir allt färre. Efter kalla krigets slut och i och med Sveriges närmande till Europa har tack och lov svensk utrikespolitik fått en tydligare moraliskt konsekvent linje, även under socialdemokratiska regeringar.

Urban Ahlin (s), vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, kallar nu också Carl Bildts handlande "riktigt och rätt". Så ska det låta.

Läs mer om