Kritiserade skolor
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Kritiken från Skolverket gäller en rad olika förhållanden. Skolorna uppfyller inte kravet att vara öppna för alla. Andelen behöriga lärare är låg. Attityderna till skolornas elever motsvarar inte den värdegrund som skall vara gemensam för alla svenska skolor, oavsett huvudman. Skolorna anstränger sig inte att göra tydlig åtskillnad mellan den egna församlingens trosuppfattning och undervisningen.
DEN DEBATT som fördes i våras, bl a i UNT, handlade i första hand om denna sista punkt. En tidigare biologilärare vid Livets Ords kristna skola talade om vetenskapsförakt och dubbla budskap och hävdade att eleverna
gavs uppfattningen att modern naturvetenskap och i synnerhet utvecklingsläran skulle vara oförenliga med kristendomen.
Skolans rektor bekräftade i praktiken problembeskrivningen när han medgav att skolan både förmedlade "kreationism" (alltså föreställningen att Bibelns skapelseberättelse är bokstavligt sann) och "evolutionism" till eleverna som om det vore fråga om två jämförbara uppfattningar. Hans uttalanden gav intrycket att man vid skolan inte förmådde eller ville se skillnaden mellan trosföreställningar som måste omfattas eller förkastas i sin helhet och vetenskapliga resonemang där olika inslag alltid kan prövas och revideras.
NÅGON KAN tycka att en fri skola borde kunna få undervisa på vilket sätt som helst, utan att styras av några regler och myndigheter. Men skolans uppgift måste vara att ge eleverna relevanta och användbara kunskaper som gör det möjligt för dem att förstå det samhälle där de lever och orientera sig i olika frågeställningar, inräknat naturvetenskapliga. Allt annat skulle vara ett svek mot de enskilda eleverna.
Detta behöver inte stå i motsatsställning till tanken att fria skolor skall kunna drivas av religiösa samfund (liksom av andra fristående huvudmän). Friskolor tillför genom sin existens viktiga impulser till hela skolsystemet och kan ge enskilda elever mycket som inte alltid kan förmedlas inom ramen för den kommunala skolan. Men det övergripande målet för all skolundervisning måste vara detsamma, oavsett vem som driver den ena eller andra skolan.
LÄROPLANEN är klar och tydlig när det gäller dessa övergripande mål. Skolverkets uppgift är att pröva om målens uppfylls. Enligt reglerna har nu Livets Ord tiden fram till den 15 mars på sig för att redovisa hur bristerna skall avhjälpas.
Genomförs verkningsfulla åtgärder så är det bra. Genomförs de inte så kan verksamheten inte fortsätta.