Toleransen mot narkotika är enligt svensk lagstiftning noll. Så ska det också vara och inställningen överensstämmer också med all säkerhet med den stora allmänhetens uppfattning. Men likafullt förekommer det droger i samhället. Kampen mot narkotikan pågår oförtrutet, ofta i en ojämn kraftmätning med kommersiella och ibland politiska intressen i och utanför Sverige. Alla deltagare som sågs eller misstänktes använda knark vid reggaefestivalen i Uppsala debuterade säkert inte vid det tillfället utan hade använt droger tidigare och skulle kanske ha gjort det om det befunnit sig någon annanstans samma helg.
Problemet är alltså inte att droganvändningen uppkommer i Uppsala utan att den förekommer i koncentrerad form några dagar i vår kommun. Ett fungerande samhälle kan då inte stå med armarna i kors utan måste självfallet ingripa för att i görligaste mån stoppa missbruket. Eller som socialtjänsten uttryckte det: vi kan ju inte bara åse det här. Om inte annat så krävs åtgärder för att förhindra att det sker nyrekrytering av ungdomar.
Kommunen och polisen hade också mobiliserat på ett föredömligt sätt. Socialtjänsten hade fullt med medarbetare som med ett 80-tal poliser cirkulerade på festivalområdet. Utöver det fanns ett stort antal frivilligorganisationer som Rädda Barnen, Röda Korset, kvinnojouren osv där. En omsorgstagande vuxenvärld ställde verkligen upp för att förhindra att främst ungdomar skulle råka illa ut.
Nu höjer många rösten för att reggaefestivalen ska förbjudas i Uppsala, just med hänvisningen till droganvändningen. Det är ju lätt att göra. Bort från Uppsala så finns inte problemet! Men i konsekvensens namn borde man väl då också lägga ned Kulturnatten och förbjuda luciafirandet och valborg i Uppsala. Ingen av dessa fester är ju någon barnlek utan medför mycket mer fylleri och rus samt våldsbrott av alla slag än vad som förekom på reggaefestivalen. Men alla på Kulturnatten super sig inte redlöst berusade och börjar slåss, inte heller deltagarna i luciafirandet eller valborg.
Detsamma gällde ju också reggaefestivalen. Alla 10 000 festivaldeltagarna var inte påtända av narkotika. Ska några som missköter sig hindra alla från att njuta av härlig musik, roliga kulturupplevelser eller flerhundraårig Uppsalatradition?
Nej, det vill väl ingen.
Och de som tänker gå på nästa års eventuella reggaefestival torde nu ha klart för sig att droger inte tolereras i Uppsala.
Kersti Kollberg
Ledarskribent
Ledarskribent