Storbritanniens premiärminister Tony Blair har under det senaste året upplevt mer än ett politiskt blåsväder. Trots hård kritik från väljare, opposition, media och till och med partikamrater har han omutligt stått vid USA:s sida genom hela kriget mot regimen i Irak. Alltsedan kriget inleddes har Labours opinionssiffror sjunkit, men nu verkar det emellertid ha vänt. I en opinionsmätning som presenterades på söndagen leder Blairs Labourparti nu över de konservativa med en procentenhet. Det kan tyckas som en liten marginal, men i det brittiska majoritetsvalsystemet skulle det generera en övervikt på 80 mandat för Labour.
Förra sommaren ledde konservativa Tories för första gången på tio år i opinionsmätningarna. Blair anklagades för att ha vilselett allmänheten i fråga om Iraks kärnvapenprogram. Än mer besvärligt blev det när regeringens säkerhetspolitiske rådgivare, David Kelly, begick självmord efter att det kommit fram att han lämnat uppgifter till BBC.
I juni i år presenterades Butlerkommissionens rapport som skulle utreda Irakkrigets förspel. Kommissionens kritik mot Blair visade sig vara lindrigare än många trott på förhand. Blair befanns varken ha dragit orimliga slutsatser eller beordrat underrättelsetjänsten att fabricera bevis. Därmed började de orosmoln som hängt över honom länge skingras. Tories har inte heller kunnat dra nytta av Blairs ogynnsamma opinionsläge, eftersom även de stödde en USA-ledd invasion av Irak. De har dessutom interna problem som gör att få väljare ser dem som ett önskvärt regeringsalternativ till Labour.
I och med gårdagens opinionsmätning skiner solen åter över Blair, som nu har möjligheten att föra Labour till seger för tredje gången, i ett val som han troligen utlyser redan nästa år. Blair är en okonventionell politiker på flera sätt. Hans informella ledarskap har vunnit både gehör och kritik genom åren, liksom att han följde sin övertygelse i Irakfrågan när det hade varit mer gynnsamt att följa folkets åsikt.
När läget för Blair var som värst förra året sade han i en intervju att opinionsmätningar kommer och går och att man ibland måste stå upp för det man tror på i alla fall. Nu verkar Blair ha ridit ut opinionsstormen.