Stefan Löfven har det senaste halvåret tagit varje chans att skapa en höger-vänster-konflikt om den svenska modellen. Det senaste initiativet gäller offentliga upphandlingar där Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill ”höja ambitionsnivån” och ge ”schyssta villkor för alla arbetstagare” (DN Debatt 19/5). I klartext ska kollektivavtal gälla för de företag som vill delta i upphandlingar.
Samtidigt har riksdagens S-gruppledare Tomas Eneroth begärt en extra debatt om just upphandlingar och kollektivavtal. Han anklagar allianspartierna, främst Moderaterna som motsatt sig den nya lagstiftningen, för att inte vilja värna den svenska modellen. Elisabeth Svantesson (M) bollar tillbaka genom att påpeka att lagstiftning över huvudet på arbetsmarknadens parter är just ett brott mot den svenska modellen.
Det finns ingen lag om att teckna kollektivavtal och Löfven och Shekarabi skriver i stället att villkoren som ska uppfyllas är ”den lägsta nivån enligt kollektivavtal” och att myndigheter ”ska ställa villkor om lön, semester och arbetstid samt även pensioner och försäkringar”. Det kommer bli mycket krångel för upphandlande myndigheter, som ska veta vilket av alla kollektivavtal som ska tillämpas och hur det ska tolkas. Man kan utgå från att lagrådet kommer att ha synpunkter och be regeringen att precisera sig på en rad punkter.
Det har varit och är ett problem att företag med usla villkor för sina anställda vinner upphandlingar. Det gäller förvisso en liten del av arbeten för 600 miljarder kronor som upphandlas varje år. Och det finns redan möjligheter att tacka nej till alltför låga anbud. Det ligger även i kommuners och andra upphandlares intresse att göra det, då ett mycket lågt pris av ett oseriöst företag kan bli dyrt i slutändan om till exempel avtalet avbryts och upphandlingen måste göras om.
Upphandlingar är krångliga nog som de är och det finns bättre sätt att arbeta mot usla villkor på arbetsmarknaden. Men då skulle förstås inte Löfven få sin stärkande konflikt och chansen att säga att alliansen är emot schyssta villkor för arbetstagare.