Svenska ABB har givit sina anställda ett flott anbud: Jobba mera för samma lön! Det är ju inte så märkligt att facket och de anställda är starkt kritiska. Resultatet blir i praktiken lägre timlön. Sådant har man inte hört talas om i Sverige på många decennier.
Bakgrunden är att flera företag i Tyskland förbereder sig att genomföra just detta. Valet som arbetarna ställdes inför, t ex hos Siemens, var att öka arbetstiden från 35 till 40 timmar i veckan utan lönehöjning, alternativt att företaget flyttade från Tyskland. Facket har i flera fall accepterat ökad arbetstid.
Också i Frankrike har erfarenheterna av 35-timmarsveckan varit dåliga. Många fack har accepterat att arbeta mer eller gå med på mer varierad arbetstid, anpassad efter efterfrågan på företagets produkter och detta utan lönehöjning. Men bara ett företag har vågat höja arbetstiden till 40 timmar.
Finansminister Nicolas Sarkozy, landets nya politiska stjärna och eventuellt kandidat till presidentposten, skulle gärna vilja avskaffa 35-timmarsveckan. Men hittills har regeringen inte vågat av rädsla för upplopp.
Många länder i Europa har försökt möta arbetslösheten med kortare arbetstid. Den helt galna tanken bakom detta är att antalet jobb är konstant. Om fler delar på dessa jobb blir alltså färre arbetslösa. Men så fungerar det inte i verkligheten.
I vårt land är det framför allt miljöpartiet som kämpar för denna skenlösning. I sin strävan att få oss att jobba mindre har partiet lanserat friåret, alltså att man kan ta ledigt ett år med A-kassa förutsatt att någon arbetslös får gå in som ersättare. Detta kallar miljöpartiet för sin största politiska framgång.
Socialdemokraterna har i stället framför allt kämpat för att reglerna för uppsägning ska bli hårdare och facket kräver högre minimilöner. Inget av förslagen ger högre sysselsättning, tvärtom.
ABB försvarar sitt impopulära förslag med att Sverige inte kan vara något undantag när länderna i Europa nu slåss för att hindra att jobben flyttar utomlands. I de forna östländerna är arbetskraften ofta välutbildad men lönerna betydligt lägre. Vad Sverige då kan konkurrera med är sin numera höga produktivitet, alltså att varje anställd producerar mer.
Och visst har vårt land anledning att slå vakt om jobben. Bland EU:s numera 25 länder har tio lägre arbetslöshet än Sverige, och den svenska arbetslösheten har stigit snabbare än i de flesta andra EU-länder det senaste året. Men Frankrike med sin politiskt beslutade 35-timmarsvecka har betydligt högre arbetslöshet än Sverige, 9,5 procent.
För att bekämpa arbetslösheten är kortare arbetstid helt fel väg att gå.Vi måste i stället jobba mer - även om ABB:s förslag knappast fungerar här - och satsa på en politik som underlättar skapandet av nya jobb.