Det kommer att råda lärarbrist inom ämnen som språk och naturvetenskap larmar Lärarnas Riksförbund. Ämnena lockar inga studenter. Lärarprogrammet i kemi hade totalt sjutton sökande i hela Sverige i år. På KTH:s populära civilingenjörs- och lärarprogram sökte bara tre av 45 studenter inriktningen kemi. Och Stockholms universitet hade bara tre sökande till ämneslärarprogrammet i tyska. Det är en oroande siffra, även om det inte är första gången vi får se sådana skrämmande siffror.
Enligt SCB kommer omkring 40 000 lärare att saknas 2020. Att få utbildar sig till lärare är ingen nyhet vid det här laget. Lärarprogrammen har länge varit ett andrahands- eller tredjehandsval. Det drabbar givetvis mindre populära ämnen som kemi och tyska. För samtidigt så söker många lärarstudenter till ämnena engelska och historia.
Man tjänar för dåligt svarar studenterna på frågan om varför de inte vill bli lärare. Det är förvisso en rimlig poäng. Varför ska man plugga i flera år och samla på sig studieskulder för att sedan få en låg lön som inte motsvarar arbets- och studieprestationen? Det är därför yrkets status sjunker. Och när statusen sjunker och det inte råder någon större attraktionskraft till yrket, då sjunker även antagningskraven till lärarutbildningarna. Det blir en ond cirkel.
För att försöka lösa utmaningarna på området har regeringen reformerat lärarprogrammet med avsikt att höja antagningskraven och göra programmet mer attraktivt. Lärare ska även få utökade karriärmöjligheter och flera riksdagspartier har lovat att lätta läraryrkets arbetsbörda. Det centrala problemet kvarstår dock: lärarnas löner. Den uppgiften är svår att hantera men fler karriärmöjligheter öppnar åtminstone läraryrket för löneutveckling – även om det naturligtvis inte räcker på långa vägar.
Regeringen har satsat 114 miljoner kronor på att öka intresset för teknik och naturvetenskap hos landets elever. Om det gett någon effekt ännu återstår att se. Men det är ytterligare en viktig del av strategin för att öka antagningen till lärarprogrammen i mindre populära ämnen. Intresset för språk och naturvetenskap måste odlas tidigt hos eleverna. Det måste gå hand i hand med arbetet för ett mer attraktivt läraryrke om vi ska lyckas råda bot på lärarbristen i naturvetenskap och språk.