LÄt bilisterna betala

TrÀngselskatt Àr inget för Uppsala. Andra ÄtgÀrder Àr viktigare.

TrÀngselskatt Àr inget för Uppsala. Andra ÄtgÀrder Àr viktigare.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Uppsala2013-01-09 00:00
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Stockholm stad Àr inte lÀngre ensam om att ha trÀngselskatter i Sverige. Sedan onsdag morgon 2 januari tar Àven Göteborg betalt för bilister som vill ta sig in och ut ur stadens centrala delar. Vilka svenska stÀder stÄr pÄ tur? Malmö? Uppsala?

Nej, nÄgon trÀngselskatt kommer inte att införas i Uppsala inom överskÄdlig tid. För det första Àr trÀngseln i stadens biltrafik i det nÀrmaste obefintlig jÀmfört med situationen i Stockholm och Göteborg. Att kommunen sedan ett Är tillbaka titulerar sig Sveriges fjÀrde storstad Àndrar inte pÄ det. För det andra Àr det politiska intresset för trÀngselskatt minimalt i Uppsala kommun och det övriga lÀnet. Centerpartiet har svajat i frÄgan, men det Àr ocksÄ allt.

Trots det finns viktiga lÀrdomar för Uppsala att dra av exemplen Stockholm och Göteborg. Genomförandet i den senare kommunen Àr nÀrmast en spegelbild av hur det gick till i den förra. Det folkliga motstÄndet var stort och mÄnga invÄnare var skeptiska. Det göteborgska agerandet Àr dÀrför mÀrkligt. Facit finns ju redan i Stockholm. TrÀngselskatterna fungerar. TrafikmÀngden minskar i rusningstid utan att handeln för den skull lider skada. De första siffrorna frÄn Göteborg visar detsamma, mÀngden bilar har minskat med en femtedel under morgontrafiken.

Detta har bÀring pÄ Uppsala, Àven om kommunen inte Àr i behov av trÀngselskatter. Avgifterna i Stockholm och Göteborg visar nÀmligen hur vÀl miljöproblem kan tacklas med ÄtgÀrder som tar hÀnsyn till grundlÀggande marknadsmekanismer. Att bidra till finansiering av infrastruktur och kollektivtrafik Àr ju bara en bieffekt till huvudsyftet, att minska trÀngseln i stadskÀrnorna.

Genom att tvinga de bilister som vill in till centrum i rusningstrafik att betala för den samhÀllskostnad som trÀngseln faktiskt utgör, kommer fler vÀlja att inte ta bilen och Äter andra kommer att vÀnta med sin resa till dess att trafiken Àr mindre intensiv. Som en konsekvens minskar trafikmÀngden och sprids ut över dygnet.

Ett sÄdant marknadstÀnkande fÄr gÀrna vara vÀgledande nÀr landstinget och Uppsala kommun tar fram nya trafikpolitiska ÄtgÀrder. Ta till exempel förbudet mot dubbdÀck pÄ Kungsgatan. Det Àr viktigt att hÄlla nere partikelhalterna, men ett förbud slÄr hÄrt mot dem som faktiskt behöver ha dubbdÀck pÄ bilen.

Om det alls ska finnas en reglering vore en avgift ett naturligare steg. De som behöver anvÀnda dubbdÀck kan fortsÀtta göra det, med det lilla tillÀgget att de fÄr betala en avgift som speglar kostnaden för miljön.

Uppsala har kanske blivit en liten storstad. Och som sÄdan Àr det naturligt att snegla pÄ de lite större kusinerna. Men det handlar om att inspireras, inte att kopiera. För den stora storstaden handlar det om trÀngselskatt, för den lilla kan det handla dubbdÀcksavgifter. För bÀgge Àr det en frÄga om marknadsmekanismer.

LĂ€s mer om