Låt Gripen flyga

Nej till JAS Gripen i Schweiz bör inte leda till att produktionen upphör.

Gripen i luften. Det kan finnas fler exportmarknaden än Schweiz.

Gripen i luften. Det kan finnas fler exportmarknaden än Schweiz.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Uppsala2014-05-21 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det schweiziska systemet med folkomröstningar om det mesta kan kritiseras på mycket goda grunder – också när det inte råkar gälla frågor som samtidigt berör andra länder. I helgen röstade en majoritet av väljarna nej till ett ramavtal om inköp av JAS Gripen till det schweiziska försvaret.

Om det är bra eller dåligt för Schweiz får schweizarna själva grubbla över. Frågan för Sverige är naturligtvis om det är någon mening med att fortsätta med denna tillverkning. Varför inte lägga ned alltsammans och köpa våra stridsflygplan utomlands?

För den som inte vill ha något försvar alls, eller inte stärka det som finns, är frågan enkel. För andra är saken mer komplicerad. Kostnaderna för att utveckla Gripen har varit mycket höga. En del har polemiskt ställt frågan om meningen är att vi ska ett flygvapen men inget försvar därutöver. Och som så ofta sker har många diskuterat frågan mera i arbetsmarknadstermer än som en försvarsfråga.

Det är klart att SAAB:s verksamhet har en stor betydelse för sysselsättningen, både direkt och genom olika kringeffekter. Men det avgörande måste ändå vara vad som är bäst för försvaret. Sverige har självt beställt 60 plan och Försvarsberedningen vill öka till 70. Men då har man också räknat med ett partnerland som skulle bidra till finansieringen. Men Schweiz kommer uppenbarligen inte att kunna spela den rollen.

Frågan om det inte vore bättre att lägga ned Gripen och i stället köpa stridsflygplan utomlands är självfallet relevant. Men det vore också en kapitalförstöring av stora mått att inte använda sig av det utvecklingsarbete som utförts. Det finns också argument som talar för att andra exportmöjligheter för den nya versionen av Gripen kommer att visa sig under kommande år.

Läget nu är att förhandlingarna med Brasilien, som redan beställt 36 Gripenplan och kan tänkas beställa flera längre fram, pågår och uppges gå enligt planerna. I så fall finns inte heller några rimliga skäl för Sverige att bryta avtalet med Saab. En oväntad sidoeffekt av utgången i Schweiz kan för övrigt bli att Saab får mer att erbjuda i förhandlingarna med Brasilien..

I en analys i Svenska Dagbladet Näringsliv menar Tomas Augustsson till och med att den nya versionen av Gripen om några år kan komma att vara det enda stridsflygplan i västvärlden som nyproduceras, vid sidan av F-35 från Lockheed Martin. Med en sådan tänkbar utveckling så är det knappast välbetänkt att lägga ned tillverkningen nu.

De 60 eller 70 beställda svenska planen har också ett bestämt syfte, nämligen att värna Sveriges territoriella integritet i ett avsevärt försämrat internationellt läge. Vad vi behöver nu är en påtaglig förstärkning av det svenska försvarets resurser så att ett tillräckligt stort flygvapen inte går ut över andra försvarsgrenars behov.

Läs mer om