Det är lätt att sätta frågetecken för tankarna på en civil flygplats på Ärna. Redan den kommersiella bärkraften ter sig osäker. Det saknas inte flygplatser i Uppsalas närhet.
Det är också lätt att hitta argument för uppfattningen att antalet flygresor mer generellt inte bör öka. Flygets klimatpåverkan har dock föga att göra med varifrån planen lyfter. Avgångar från Arlanda har rimligen ungefär samma effekt som avgångar från Ärna skulle kunna ha. Vill man minska flygets miljöeffekter så är det en fråga för den nationella och globala miljöpolitiken.
De lokala miljökonsekvenserna är självfallet en lokal fråga, liksom frågan om hur flygets närvaro påverkar Uppsala stads tillväxt och utveckling. Flyg kan mycket väl komma att finnas på Ärna under avsevärd tid framåt även utan civilflyg i form av militärflyg och ambulansflyg. Men med civilflyg skulle naturligtvis miljökonsekvenserna bli större.
Länsstyrelsen har tidigare godkänt planerna, men Miljödomstolen har underkänt dem. Miljökonsekvenserna är ett skäl. Ett annat är att man underkänner argumentet att försvaret skulle behöva samlokalisera sin verksamhet med civil flygfart. Nu väntas, efter mycket lång betänketid, regeringen snart fatta beslut om att godkänna eller underkänna planerna. Man kan ana att olika departement drar åt olika håll.
I fredags bröt Centerpartiet i Uppsala med sina allianskollegor och beslöt att tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skriva till miljöminister Lena Ek (C) i syfte att ”informera regeringen” om att det finns en politisk majoritet i Uppsala mot planerna på civilflyg. Men det visste nog regeringen förut. Och kommunen styr inte regeringens handläggning av frågan.
Säger regeringen nej så gör den det knappast på grund av de fyra partiernas skrivelse till Lena Ek utan av andra skäl. De partier i Uppsala som varit positiva till planerna kan förmodligen leva med en sådan utgång. Säger regeringen ja så blir Ärna en lokal valfråga i Uppsala – vilket naturligtvis är huvudskälet till att C nu positionerar sig som man gör.
Men sakfrågan då? Den borde betraktas som avgjord i och med Miljödomstolens yttrande.