Uppsala kommun har i veckan beslutat att avskaffa upptagningsområden för förskolor. Hittills har kösystemet till förskolorna byggt på en närhetsprincip där föräldrars valfrihet begränsats till de få barnomsorgsalternativ som funnits inom ett visst geografiskt område. Enbart Uppsala stad är indelad i ett tjugotal upptagningsområden och kommunen som helhet består av fyrtio.
Områdesintagningen har lett till en del besvärligheter och irritationsmoment för kommunens småbarnsföräldrar. För dem som bor nära en gräns kan den hänvisade förskolan ligga långt bort, samtidigt som en annan finns på andra sidan gatan, men i ”fel” zon. Det blir mycket onödigt resande och säkerligen välkomnar dessa familjer därför reformen.
Enligt skollagen ska barn i första hand få gå på en förskola nära hemmet. Det var på grund av dessa bestämmelser som Uppsala kommun införde områdesindelningen och utan den kommer bestämmelserna kanske inte att kunna uppfyllas. Att detta skulle vara en olycka är dock inte säkert. Många föräldrar har andra preferenser. Exempelvis ser en del hellre att barnen går på ett daghem nära arbetet – på så vis kan de både lämna senare och hämta tidigare.
De nya reglerna leder till att valfriheten blir större. Småbarnsföräldrar har i dag tillräckligt svårt att få livet att gå ihop – den onödiga byråkrati som kan skalas bort bör därför också skalas bort. Förskolorna i kommunen skiljer sig dessutom så mycket åt att det inte är rimligt att slumpen avgör vilken man blir inskriven vid. Att det finns ett större utbud av både inriktningar och pedagogik är bra. Förhoppningsvis kan konkurrens inom barnomsorgen därför göra att kvaliteten höjs.
Det är dock viktigt att föräldrar har tillgång till den information som krävs för att välja. Något som alltid får vägas mot ökad valfrihet är segregering. Det är oundvikligt att förskolor med gott rykte blir fulla och att vissa barn därmed kommer att hänvisas till mindre populära. Samtidigt är detta inget nytt. I likhet med den situation som rådde innan det fria skolvalet infördes har välinformerade föräldrar redan möjlighet att genom val av bostadsområde kunnat få in sitt barn på önskad förskola.
Avskaffandet av områdesupptagningen kan således mycket väl leda till att förskolorna blir mindre segregerade när föräldrars omdöme, inte plånböcker, får styra valet av barnomsorg.