LEDARE: Innehållet är som vanligt
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Till slut stod han där i talarstolen. Statsminister Göran Persson, som hade sagt att han för första gången på tio år skulle strunta i att tala på SSU-kongressen, knuffade i sista stund bort partisekreterare Marita Ulvskog från programmet och intog själv scenen. Detta bara två dagar innan han ska hålla sitt traditionella sommartal i Björkvik — söndagens givna mediehändelse.
>Ingen dominerar svensk politik som statsministern. Redan innan han visade sig på SSU-kongressen ägnades fredagen åt tidnings- och radiodiskussioner om han hade tagit en för lång semester. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) tyckte att socialdemokratin varit "i princip osynlig i medierna under sommaren", vilket gav den borgerliga alliansen ett försprång. Han fick mothugg av förre partisekreteraren Lars Stiernqvist (s) och Metalls ordförande Göran Johnsson (s) som tyckte att statsministern gjort sig förtjänt av sin ledighet. Bara den som blundar hårt kan tycka att det socialdemokratiska partiet är "osynligt i medierna".
Om Ilmar Reepalu däremot menar att det är tunnsått med socialdemokratiska idéer är det dock lättare att ge honom rätt. Regeringen har ännu inte lyckats ge några hållbara förslag på de avgörande politiska frågorna, framför allt hur fler människor ska komma i arbete.
I stället tar Göran Persson varje tillfälle i akt att kritisera moderaterna. Går det inte att vinna stöd för den egna politiken får man försöka skrämma bort så många som möjligt från motståndaren i stället. I Almedalen ägnade partisekreterare Marita Ulvskog mer tid åt (en vrångbild av) moderaternas politik än det egna partiets, och under sommaren har näringslivsminister Thomas Östros gått till attack mot Svenskt näringsliv.
Problemet för Persson är att taktiken inte verkar gå hem. Även om opinionsmätningar alltid ska tas med inte en nypa utan helst en skopa salt är det tydligt att oppositionen har ett försprång.
Då gör statsministern som han brukar — byter inställning. I stället för att straffa SSU:arna för deras fiffel dyker han upp för att säkra deras lojalitet och kampvilja i den kommande valrörelsen. Ett enat SSU är ett viktigt vapen när "rörelsen" ska mobiliseras mot det "hotande" maktskiftet. På köpet skapar han den överraskningseffekt som har blivit hans kännetecken och som omedelbart förärar honom plats under strålkastarna.
Men den som väljer att lyssna till vad Persson har att säga märker att budskapet är långtifrån överraskande. Hur ska arbetslösheten motverkas? Hur ska det svenska företagandet öka? Hur ska sjukskrivningar och förtidspensioneringar minska? Inte ett ord. Däremot en lång tirad om att moderaternas förslag om sänkta ersättningsnivåer hotar välfärden. Lika överraskande som en röd fana på första maj.