Li Bennich-Björkman missuppfattar våra intentioner

BREV TILL LEDARSIDAN. I ledarkolumnen VD-tänkande skadar universiteten (UNT 22/12) framhåller Li Bennich-Björk att egenmäktigt vd-tänkande håller på att ta över i ledningen för många av våra lärosäten. Hon använder Södertörns högskola som exempel.

Uppsala2013-01-04 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Styrningen av universitet och högskolor förändrades i samband med den ökade autonomin. Liknande förändringar har genomförts inom hela EU- och OECD-området. Ett lärosäte av Södertörns högskolas storlek och ålder har som följd av detta tvingats ompröva sin verksamhet och dess kostnader, även för Östersjö- och Östeuropaforskningen.

En annan fråga som tas upp är tidskriften Baltic Worlds. Beskrivningen är här på några punkter vilseledande. Baltic Worlds chefredaktör hade ett konsultuppdrag fram till årsskiftet. Att chefredaktören skulle ha fått ”kicken” stämmer inte. Enligt lagen om offentlig upphandling behöver uppdrag av denna omfattning upphandlas. Högskolan har inte möjlighet att välja hur frågan skall hanteras utan att bryta mot lagen. Chefredaktören har uttryckt sin ovilja mot att låta sin firma genomgå upphandling.

Ledarkolumnen bygger på en ofullständig verklighetsbeskrivning, både vad gäller utvecklingen av Baltic Worlds och av högskolans egen organisation och ekonomiska förutsättningar. Författaren påpekar förvisso att iakttagelserna bygger på en ”utanifrånposition” men det är beklagligt att argumentationen utgår från grunda föreställningar om den faktiska situationen.

Högskolan anser att Baltic Worlds är värdefull för synliggörandet av Östersjö- och Östeuropaforskningen och har för avsikt att utgivningen ska fortsätta och tidskriftens kvalitet tryggas.

Rebecka Lettevall

prorektor Södertörns högskola

SVAR

Min krönika bottnar i en växande oro för hur svenska lärosäten styrs. Ovan hävdas att Baltic Worlds ”framgångsrikt etablerat sig” och bör fortsätta ges ut. Mot den bakgrunden ter det sig obegripligt att högskolan inte utnyttjat den möjlighet till fortsatt direktupphandling som enligt konkurrensverket kan göras av ”tekniska eller konstnärliga skäl”. Istället väljer man att driva bort dess upphovsman från högskolan. Och låtsas sedan som att ”därtill är vi nödda och tvungna”.

Li Bennich-Björkman

Läs mer om