Libyens kloka reträtt
LEDARE. Exakt vilka överväganden som låg bakom Libyens plötsliga besked häromdagen om att landet nu ger upp ambitionerna att skaffa sig massförstörelsevapen är naturligtvis inte känt. Ändå skulle det inte förvåna om det till slut visar sig finnas ett samband mellan Libyens beslut och Saddam Husseins öde.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det är angenämare att åldras i lyx än i en fängelsecell och det oljerika Libyen har mycket att vinna i form av ekonomisk utveckling på att komma ut ur skurkstaternas krets och mer handfast komma in i världsekonomin.
Sedan Gaddafi gav sitt besked i fredags om att Libyen nu ger upp jakten på kärnvapen, kemiska och biologiska vapen, har en snabb händelseutveckling ägt rum.
Libyen har av allt att döma, lagt korten på bordet. Chefen för det Internationella atomenergiorganet Mohamed ElBaradei har fått ta del av uppgifter om Libyens kärnvapenprogram, som tyder på att landet hade kommit längre i fråga om att framställa kärnvapen än vad som tidigare varit känt. En del av ansträngningarna att anrika uran på 1980- och 90-talen borde, enligt ickespridningsavtalet som Libyen undertecknat, ha rapporterats till IAEA — men det skedde inte.
Nu förklarar sig den libyska regeringen beredd att skriva under ett tillägg till ickespridningsavtalet som möjliggör oanmälda inspektioner.
Och nästa vecka skall ElBaradei själv åka till Libyen tillsammans med högt uppsatta experter — och redan då är det meningen att inspektioner skall genomföras.
Det handlar om en snabb, överraskande och potentiellt mycket löftesrik utveckling. Naturligtvis är det för tidigt att utfärda något generellt fribrev för Libyen. Den närmaste tidens utveckling får visa om det finna några hakar, och i så fall vilka.
Men det vore samtidigt perspektivlöst att bara avfärda det som nu sker som betydelselöst eller som någon sorts propaganda. Redan nu syns det ju en tydlig skillnad mellan Libyens öppenhet och Saddam Husseins halsstarriga obstruktionspolitik bortom allt vett.
Om den öppning som vi nu ser i Libyen fullföljs och visar sig hålla vad den lovade tas ett viktigt steg för att avdramatisera situationen i Mellersta östern.
USA visar officiellt upp ett skeptiskt ansikte. President Bush formulerar sig återhållsamt. Men kanske ser vi nu ett första tecken på det som USA hävdat, nämligen att Saddams fall i längden kommer att bidra till att göra Mellanöstern till en säkrare region.