Ljusare tider väntar

Uppsala2007-03-30 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Utbildningsminister Lars Leijonborg har sedan en tid tillbaka förespråkat ett avskaffande av kårobligatoriet, något som provocerat många. Särskilt vänner av nationer och studentkultur har varit oroliga för att det unika nationslivet kommer att dö ut om alla studenter inte är medlemmar i kåren.

Den roll nationerna fyller har varit så viktig att dess förespråkare ibland hävdat att den kränkning av föreningsfriheten som en tvångsanslutning till kåren innebär, trumfas av de fördelar som aktiva och starka nationer tillför studentlivet.

Det är ett konstigt resonemang. I en demokrati får en kränkning av en sådan fundamental rättighet som föreningsfriheten inte kompromissasbort. Liksom det inte finns någon tvångsanslutning till facket ska inte heller universitetsstuderande tvingas in i en organisation de kanske inte vill vara med i. Dessutom är det huvudsakliga hotet mot nationerna ett eventuellt avskaffande av nationernas skattelättnader, och inte ett bort- tagande av kårobligatoriet.

Samtidigt ska kritiken mot ett avskaffande av kårobligatoriet inte underskattas. Debatten hade blivit alltför enögd om de enda som hördes var frihetliga röster från höger som i huvudsak talade om individens rätt att själv välja vilka organisationer han eller hon går med i. Det nationsliv som utvecklats i studentstäderna, kanske främst i Uppsala och Lund, har ett värde i sig och bör absolut bevaras.

Men nu verkar det inte längre finnas anledning till oro. Direktiven till den utredning som Leijonborg och regeringen i går tog beslut om presenteras i dag, och innehållet i direktiven kommer förhoppningsvis att tillfredsställa de flesta.Utbildningsministern har nämligen aldrig varit för att helt kompromisslöst avskaffa obligatoriet och låta studentvärlden klara sig helt utan hjälp. Leijonborg har redan tidigare uttalat sitt stöd för att låta nationerna behålla nuvarande skattelättnader för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet.

Den demokratiska funktion som kårerna i dag spelar har också setts som en viktig del av universiteten. Att dessa viktiga delar av universitetsvärlden kommer att kunna leva vidare även utan ett kårobligatorium, är därför att vänta.

Faktum är också att ett avskaffande av obligatoriet kan ge nytt liv åt kårpolitiken. Genom att alla studenter kommer att kunna få ta ställning till om de vill bli medlemmar eller inte, så ökar kårens legitimitet och det kan medföra att fler väljer att bli aktiva.

Ett avskaffande av kårobligatoriet kan vara den vitamininjektion som så väl behövs. Kombinerat med starka nationer kan det skapa ett ännu bättre studentliv än det som redan finns i Uppsala och Lund i dag.
Läs mer om