LO och tillväxten

Om man höjer de lägsta lönerna inom LO-kollektivet så ökar tillväxten. Den tanken lanserar nu LO-ekonomerna i en rapport. Och LO kommer i avtalsrörelsen att hårt driva kravet på att de lägsta lönerna måste höjas mest. Arbetsgivarna säger stenhårt nej. Ökade motsättningar och till och med strejker kan bli resultatet.

Uppsala2004-02-18 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Uppfattningen att det är bra för landet om man höjer de lägsta lönerna är gammal inom LO. De arbetare som för ett antal decennier sedan blev arbetslösa, sedan den svenska textilindustrin konkurrerats ut, fick sedan
bättre avlönade jobb. Detsamma gäller varvsarbetarna som fick gå när varven inte lönade sig. Nu är det dags att gå vidare, anser LO.
Arbetskraften går till jobb med högre löner, eller också görs arbetsuppgifterna om så att högre löner blir motiverade. Varje anställd producerar då mer och landets ekonomi växer.
Den svenska arbetskraften är så högt utbildad att den mycket väl klarar av att få mer kvalificerade arbetsuppgifter och därmed högre lön. Det är ofta kvinnor som nu har de lägsta lönerna och som alltså gynnas mest av att de lägsta lönerna höjs mest, påpekar LO också.

Men ekonomerna från LO inser att det inte är riktigt så enkelt. För att det ska fungera måste både högskolestudier och gymnasiestudier faktiskt löna sig, skriver de.
Dessutom brukar höjda löner för de lägst avlönade alltid leda till högre löner på alla nivåer. Avtalet blir alltså totalt sett dyrare. Detta är ett av skälen till att arbetsgivarna är så negativa.
Ett annat mycket viktigt argument, som LO-ekonomerna försiktigtvis inte berör, är att om lönen ska fungera som en stimulans till att byta jobb, måste skatterna ändras. Med de höga marginaleffekter, som särskilt lågavlönade drabbas av, innebär en högre lön inte alltid att det blir särskilt mycket mer pengar i plånboken.

LO-ekonomerna skriver faktiskt en hel del om de risker som den föreslagna metoden för med sig. Det är bara när de som förlorat sina jobb finner nya och mer lönsamma arbetsuppgifter som det blir högre tillväxt i samhället. Det måste
alltså finnas en massa mer kvalificerade jobb som ligger och väntar på arbetslösa lågavlönade för att det hela ska fungera som tänkt. Men vid en presskonferens om rapporten hade LO:s chefsekonom Dan Andersson släppt alla tvivel och var helt säker på att jobben uppstår när behovet finns.
En annan förutsättning för att metoden ska fungera är att "reglerna i A-kassan tillämpas tydligare och att det finns stöd för yrkesmässig och geografisk rörlighet", står det också. Hoppsan! Här krävs uppenbarligen rejäla reformer av arbetsmarknadspolitiken. Dessutom behövs fler platser i "subventionerad sysselsättning för svårsysselsatta".

Så det är tydligen inte alldeles enkelt med den där höjningen av de lägsta lönerna. Det är uppenbart att tröskeln kommer att höjas för inträde på arbetsmarknaden för unga och invandrare liksom för äldre som måste byta jobb för att klara av att fortsätta jobba. Om det blir dyrare att anställa folk i låglöneyrken är risken stor att arbetsgivaren sållar bort allt fler sökande eller helt avstår från att anställa fler. Att höja de lägsta lönerna är sannerligen inte det simsalabim för högre tillväxt som LO hävdar i avtalsrörelsen.
Läs mer om