Locka lärare

Det fattas 55 000 lärare fram till 2015, enligt Ams. Det berorpå att nära hälften av landets lärare pensioneras under den tiden, samtidigt som de stora 90-talskullarna av barn går i skolan.

Uppsala2003-04-04 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Förutom en ålderstigen<@$p> lärarkår är förklaringen till problemen att lärare lämnar sitt yrke, att de tar långa ledigheter och är långtidssjukskrivna. Redan i dag är 35 000 lärartjänster besatta av obehöriga lärare. Den planerade framtida utbildningen räcker precis för att täcka pensionsavgångarna. Men behovet är alltså större än så, i synnerhet om målet är att nästan alla lärare ska vara behöriga och att klasserna ska minska, anser Ams.
Verket oroar sig också för att de regionala skillnaderna kommer att öka så att glesbygden får ännu större problem än i dag. Då kan utbildningens kvalitet drabbas och ungdomarna kan tvingas till kompletterande utbildningar efter gymnasiet.

Bristen på lärare i grundskolan kommer att toppa 2006 och bristen på gymnasielärare blir värst kring 2010, tror Ams, som presenterar några förslag om hur problemet kan tacklas. Fler utbildningsplatser, förstås, men också vägar att göra obehöriga lärare behöriga utan att det ska ta de vanliga fyra åren av utbildning. Och så ska man försöka förmå behöriga lärare att stanna kvar, också efter 65-årsåldern.
Den närmast liggande åtgärden är förstås att höja lärarnas löner. Inte minst i glesbygden får kommunerna bereda sig på att betala dyrt för unga, välutbildade lärare. Särskilt lärare i naturvetenskapliga ämnen, där bristen redan nu är besvärlig, lär kunna välja och vraka bland anbuden.
En möjlighet att kombinera undervisning och forskning skulle säkert kunna bidra till att göra läraryrket mer attraktivt.

Men det allra viktigaste måste ändå vara arbetsmiljön. I den livliga debatten om skolan som pågått i många år har man talat om elevernas rätt till självbestämmande, om undervisningens innehåll och rimliga krav, om klassernas storlek och en massa annat, men lärarnas arbetsmiljö sägs det märkligt lite om.
För ett antal decennier sedan var det fint att vara lärare. Lönen var förhållandevis hög och eleverna förhållandevis lätta att handskas med. Att det verkligen var så speglas i det faktum att så många ur 40-talistgenerationen valde att bli lärare.
Numera fylls massmedierna av skräckhi-storier om misshandel, drogade elever, mobbning och ständiga bråk. Undervisning kan inte genomföras på grund av ljudnivån, mobiltelefoner ringer, elever överröstar läraren. Lektionen upptas till största delen av lärarens försök att få tyst i klassen. Det är inte svårt att förstå varför studenter tvekar att bli lärare.

Så när elevernas rättigheter diskuteras borde också lärarnas rätt till en acceptabel arbetsmiljö tas upp. Ska man stå ut som lärare i 40 år kan inte varje dag vara en kamp för att över huvud taget höras. Den dag undervisningen sker i en lugn miljö i alla skolor kommer svårigheterna att rekrytera nya lärare att minska dramatiskt.
Läs mer om