LO:s långa litania
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Fast å andra sidan är det naturligtvis inte tal om annat än att "utrikesfödda" skall få komma till Sverige. Det finns rent av "goda skäl" att acceptera en "ordnad arbetskraftsinvandring". Finns det någon som förespråkar en oordnad arbetskraftsinvandring? Alla dessa ståndpunkter, och en rad andra, ryms i samma artikel, publicerad på DN Debatt i går av LO:s chefsekonom Dan Andersson och utredaren Kristina Mårtensson.
Av detta följer att den röda tråd i argumenteringen som möjligen går att utläsa ur den långa litanian från LO är så tunn att den inte tål särskilt mycket till granskning innan den brister.
Naturligtvis finns det sådant som man kan hålla med om, som att integrationspolitiken är misslyckad — och att det nog finns en viss yrvakenhet på regerings- och myndighetsnivå inför de arbetsmarknadspolitiska konsekvenserna av EU:s utvidgning.
Samtidigt finns det skäl att försöka hålla fast vid en balanserad bedömning. I artikeln talas, för det första, om att "miljoner arbetstagare" från de nya EU-länderna kan söka jobb och arbeta inom hela EU. Förvisso — men det troliga är ju att det inte blir mycket mer än en rännil av dem som söker sig till detta kalla och mörka land.
För det andra är det ju inte så att ett idealiskt alternativ står mot något nytt och under alla omständigheter sämre. Det var det intryck som man i och för sig kunde få när socialdemokratin och LO i valrörelsen kastade sig över folkpartiet, som dristat sig att föreslå en reglerad arbetskraftsinvandring.
Sanningen är ju att det sipprar in svart arbetskraft redan nu som arbetar under svåra förhållanden, till usel betalning och utan varje form av fackliga och sociala rättigheter. Det erkänns i och för sig i artikeln, utan att det dras några konsekvenser av insikten.
Vill man göra någonting åt detta duger det inte att bara föreslå att AMS skall få större inflytande över invandringen och att "delar av immigrationspolitiken" skall flyttas från UD. Det behövs strukturella förändringar. Framför allt är det nödvändigt att ta till sig insikten att dagens invandrar- och integrationspolitik kommit till vägs ände.
Det är alltid bättre att komma in på arbetsmarknaden snabbt än att länge stå utanför den som i dag — även om det första jobbet oftast inte skulle motsvara fackets normer.