Lyssna i stället för att avlyssna

Uppsala2007-03-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Konflikten mellan vår säkerhet och vår rätt till frihet och integritet tillhör de äldsta inom den politiska filosofin. Utan grundläggande säkerhet för människors liv och lem, och för de institutioner som garanterar samhällsordningen, kan inget slag av verklig medborgerlig frihet utövas
   Men om friheten och därmed vårt egna privata utrymme begränsas alltför mycket, blir livet eländigt och ovärdigt. Till slut nås den gräns där systemet mer hotar än bevarar såväl vår frihet som vår säkerhet.

   Särskilt tydlig blir denna värdekonflikt i fallet med statens nya övervakningsmöjligheter. Med teknikutvecklingen har säkerhetens profeter och utövare ställts inför både nya hot och möjligheter.
   I och med it-revolutionen rusar informationen fram runt stora delar av jordklotet, väldig i mängd och svår att kontrollera. Samtidigt, ju mer vi använder den nya tekniken, desto fler spår lämnar vi efter oss i informationsbruset. Spår som kan följas.
   Det är också dessa nya premisser som anförs som stöd när försvarsminister Mikael Odenberg nu vill låta Försvarets radioanstalt (FRA) få möjlighet att avlyssna all data- och teletrafik som går mellan utlandet och Sverige via kabel. FRA, som trots namnet är en civil myndighet, har tidigare fått nöja sig med att avlyssna det som sägs och skickas trådlöst i etern.
   
   I den proposition som Odenberg i går överlämnade till riksdagen motiveras den nya lagen med de nya - inklusive icke-militära - hot som Sverige står inför. Kalla kriget är förbi, och har ersatts av en mer diffus säkerhetspolitisk hotbild.Dessutom har tekniken förändrats. Den mesta informationen överförs nu via tråd, och inte i etern.
   
   Och visst är det så. Men inte är väl en diffus säkerhetspolitisk situation en ursäkt för diffus lagstiftning? De nya yttre hot som regeringen vill låta FRA bedriva spaning mot rör allt från "miljöhot" till "räntespekulationer". I praktiken finns därmed inga begränsningar av lagens tillämpningsområde.
   Och tekniken verkar redan ha sprungit ifrån regeringen. Det är i dag hart när omöjligt att avskilja inhemsk datatrafik från gränsöverskridande sådan. Mycket av den dagliga kommunikation som sker mellan svenskar i Sverige skulle därmed riskera att fångas upp i FRA:s spaningsnät.

   Förutom det integritetskränkande i ett sådant system blir även vår frihet lidande. Hur fritt blir egentligen vårt meningsutbyte när vi vet att någon kanske lyssnar?
   Odenbergs proposition har väckt kritik från främst miljöpartiet och vänsterpartiet, men även inom det borgerliga lägret. Det är dags för Odenberg att lyssna på kritikerna. Lite borgerlig splittring har sällan varit mer på sin plats.
   
Läs mer om