Taket i a-kassan måste höjas och avgifterna sänkas. TCO:s genomgång av arbetslöshetsförsäkringen har resulterat i ett ambitiöst och heltäckande förslag som presenterades på onsdagen. Förslaget ger inte bara ammunition till LO och Socialdemokraterna, utan även till Folkpartiet och Centern. Det är dags att göra något nu och det är Moderaterna som är isolerat i frågan, främst kanske finansminister Anders Borg.
På tio år har andelen som får 80 procent av sin lön i arbetslöshetsersättning minskat från 75 till 11 procent. Det är lätt att förstå att i ett hushåll där båda till exempel varit Saabanställda och drabbas av konkursen, där finns det annat att tänka på än att skaffa nytt jobb. Med halverade inkomster måste man se om sitt boende och hela sin privatekonomi. Den urholkade a-kassan har mycket lite med arbetslinjen att göra.
En möjlig utveckling är att minst en i detta hushåll övergår till sjukförsäkringen, där taket är högre, och snart befinner sig ännu längre från arbetsmarknaden.
Moderaterna har gång på gång hävdat att Sverige inte har råd med högre a-kassa, och att en höjning dessutom skulle kosta jobb. I Ekots lördagsintervju (6/10) upprepade Anders Borg att det kan handla om 20 000-30 000 jobb som går förlorade om incitamentet för arbete minskas.
I teorin har han säkert rätt, det visar bland annat Långtidsutredningen (2011) som jämfört effekter på jobben av den höga a-kassan på 1980-talet. Men i praktiken har nu a-kassan urgröpts så till den grad att nationalekonomiska resonemang får svårt att göra sig gällande, bland annat på grund av nämnda överföring till sjukförsäkringen.
Under onsdagsförmiddagens seminarium ställde sig valda delar av näringslivet (Ulf Lindberg, näringspolitisk expert på Almega) och alliansen (riksdagsledamoten Hans Backman (FP)) bakom huvuddragen i TCO-förslaget, som höjt tak, enhetlig lägre avgift och enklare kvalificering till a-kassan. Centerpartiet framförde också skarp kritik mot Borg efter lördagsintervjun, medan Kristdemokraterna ansåg att en höjning av taket ”bör ske snart”.
TCO-förslaget är dyrt, 7,5 miljarder kronor extra för statskassan, och innehåller också en del frågetecken gällande till exempel grundersättningen (för dem som inte haft ett arbete). Men huvuddragen borde kunna tas in i socialförsäkringsutredningen som lämnar sitt slutbetänkande i vår. Huvudsekreteraren Irene Wennemo deltog också på seminariet, till synes tacksam över ny ammunition som kan leda till skarpa förslag och förhoppningsvis också en bred politisk uppgörelse.
Mycket vatten har runnit under bron sedan Håkan Juholt för drygt ett år sedan läxades upp av S-riksdagsgruppen för att han inte hade med a-kassan i sitt budgetförslag. Numera är det bara LO (som kräver 90 procent i arbetslöshetsersättning) och Anders Borg som är isolerade. Övriga vill skrida till verket och tack vare TCO är förutsättningarna goda.