Mål på väg att överges?

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Uppsala2013-05-03 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hur heligt är överskottsmålet på en procent för statens budget under en konjunkturcykel? Heligt, menar partiledare Stefan Löfven (S. Mja, anser finansminister Anders Borg (M). Farligt! anser en lång rad ekonomer, medan andra tycker att det är bra. Konjunkturinstitutet varnar för att Sverige antagligen måste höja skatten rejält efter valet 2014 om man håller fast vid överskottsmålet.

Så vad är sanning? Inte ens den allra bästa ekonom har sådana insikter i framtiden att man absolut vet vad som kommer att hända. Den svåra ekonomiska krisen 2008–2009 kom som en överraskning för de allra flesta, också välrenommerade ekonomer.

Man kan till exempel studera debatten om räntan. Riksbankschefen Stefan Ingves har dragit på sig massor av kritik för sin motvilja att sänka räntan. Tusentals jobb kunde skapas om räntan sänktes, anser en rad personer, även inom Riksbankens ledning. Men Riksbankschefen är bland andra argument orolig över att svenska folket lånar för mycket, mer än i flera av krisländerna i Europa.

Motståndarna mot överskottsmålet hävdar bland annat att eftersom den svenska ekonomin är i så gott skick kan Sverige överge målet utan risk för att få stora ekonomiska problem av det slag som drabbade landet så hårt på 90-talet. Och dessa motståndare blir allt fler: Senast har tidigare starka anhängare av överskottsmålet som förre statsministern Göran Persson, förre finansministern Kjell-Olof Feldt och förra vice riksbankschefen Kristina Persson kommit ut som anhängare av att släppa överskottsmålet. Man hänvisar bland annat till den stora arbetslösheten. LO kräver 70 miljarder i statliga reformpengar, som alltså inte skulle finansieras.

Men Stefan Löfven säger absolut nej till LO:s krav. Man ska inte göra av med mer pengar än man har. Överskottsmålet har tjänat Sverige väl, medan andra länder har dragit på sig stora problem genom sin lättsinniga politik, menar Socialdemokraternas nuvarande ledning. Men det är ont om konkreta förslag om hur alla S-reformer ska finansieras. Oklart alltså vad Socialdemokraterna tycker annat än att partiledaren absolut inte kan tänka sig att överge överskottsmålet.

Finansminister Anders Borg vacklar. Tidigare var han en varm anhängare av överskottsmålet. Men på senare tid har tonen förändrats. Han talar nu mycket om den ekonomiska oron i Europa och hur beroende Sverige är av omvärlden, vilket skulle tala för att han faktiskt kan tänka sig att överge överskottsmålet. Att göra det under en kort tid kan ju faktiskt överensstämma med reglerna som säger att målet på en procents överskott ska gälla under en konjunkturcykel, alltså inte varje enskilt år.

Och så har vi ju val 2014. Några populära reformer skulle ju sitta fint för regeringen i valrörelsen.

Läs mer om