Mammamånaden ger effekt

Det är många bud när det gäller föräldraförsäkringen.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppsala2014-04-08 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hälften, en tredjedel, en fjärdedel, eller som idag, en sjättedel? Det är många bud när det gäller föräldraförsäkringen och läget klarnade inte mycket efter Moderaternas Sverigemöte i helgen.

Socialdemokraternas senaste kongressbeslut säger, minst sagt vagt, att man kanske ska införa en tredje mamma/pappamånad under nästa mandatperiod. Moderaterna är inte så mycket bättre även om det måste betraktas som en klar framgång att både partiets talesperson i jämställdhetsfrågor, biståndsminister Hillevi Engström och finansminister Anders Borg klart uttalat sig för den tredje mammamånaden. Att de genast fick mothugg från moderatkvinnorna och statsministern, som båda hänvisade till kongressbeslut, handlar mer om taktik. Vad Engström och Borg gör är att anamma en klassisk S-taktik; skicka upp en försöksballong, gärna i form av en utredning eller debattartikel och sedan se vad som händer. Tas utspelet emot entusiastiskt kan partiledningen haka på, växer kritiken är det ju inget som hänt, mer än en utredning eller någon enstaka partimedlems personliga viljeyttring.

Två statsråd är kanske lite tyngre, men än så länge har ingenting hänt. Den konservativa delen av partiet behöver inte oroa sig. Vare sig hos S eller M.

Det brukar i stället vara Folkpartiet som går före. På landsmötet i november beslutades om en tredje mammamånad och nu får man alltså liberalt understöd från delar av Moderaterna. Det underlättar naturligtvis i de interna alliansförhandlingarna, framför allt visavi KD. Det gynnar naturligtvis också alliansregeringens liberala krafter om jämställdheten och föräldraförsäkringen kan lyftas i valrörelsen.

I själva sakfrågan är nämligen argumentationläget gott. Förutsatt att man ser det som ett egenvärde att svenska familjer fördelar föräldraledigheten mer jämnt. För oavsett om man kallar det pappa- eller mammamånader ligger papporna långt efter i statistiken. Två gånger har den statistiken förändrats markant; när den första pappamånaden infördes och när den andra pappamånaden infördes. Det finns inget som tyder på att det inte skulle ge effekt om en tredje månad inte fick överlåtas.

Sedan ska vi ha i minnet att den statistik som presenteras inte ger hela bilden. De flesta familjer med föräldraledigheten i färskt minne vet att försäkringen, viktig förvisso, är en del av ledigheten. Men den består av mycket annat också. Sparad semester, deltid, helgjobb, jobba hemma, ta med barnet någon dag i veckan till arbetet, ren snålhet och så vidare. En pappa som pusslar ihop allt detta medan mamman arbetar heltid syns inte lika bra i statistiken som den pappa som tar ut full föräldraledighet. Men han tar hand om, och tillbringar tid med, det barn som inte går på förskolan.

Läs mer om