Marsipantårta och globalt byskvaller

I korta stunder kan man leva på lögnen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2018-03-09 10:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En stor studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science visar att falska nyheter har mycket större förutsättningar att spridas via Twitter än sanna. Dessutom sprids lögnen mycket fortare. Enligt studien på MIT var det 70 procents högre sannolikhet att osanningar retweetades än att sanningar fick samma uppmärksamhet.

Resultatet är knappast överraskande. Alla som är bekanta med byskvaller vet att lögnen är oemotståndlig i sin enkelhet. Den är designad för att skapa sensation och för att bekräfta fördomar. Det var väl det vi visste! Sanningen, däremot, är gråare och lite lösare i sin konsistens. Den är ofta mer komplicerad och behäftad med förbehåll. Å ena sidan, å andra sidan.

Men det går inte att äta marsipantårta till frukost, lunch och middag, varje dag året om. Det är sanningen, och sökandet efter den, som bygger det samhälle vi vill ha. Demokratin, byråkratin och utredningsväsendet. Det oberoende rättsväsendet. Den oberoende forskningen och journalistiken. Kvarnarna som mal dag efter dag. Gröten och potatisen om man så vill.

Striden om sanningen pågår sedan drygt ett år på högsta politiska nivå i USA. Presidenten slåss mot myndigheterna, universiteten, pressen och rättsväsendet. Över hela världen pågår parallellt mindre strider på internet. Vi är alla en del av kampen och lider alla i någon mån av en längtan efter snabba belöningar. Avgörande för utgången blir inte så mycket om Trump kan hejdas av det demokratiska systemet. Det blir summan av alla våra miljarder dagliga likes och retweets.

Läs mer om