Måste vi alltid ha dåligt samvete?
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Exemplen är många. Miljön är ett. Visst är det viktigt med bra miljö, och visst ska vi göra vad vi kan för att den ska bli bättre. Men det räcker liksom inte med att göra något. Man måste ha dåligt samvete också. Även om vi aldrig skulle åka bil och inte äta kött och aldrig kasta mat i soporna, så är det ändå något som är fel.
Detsamma med klimatet. Det finns så mycket du kan göra själv, får vi höra. Men det räcker inte. Vi har alltid gjort någonting fel, kanske för att vi tar flyget på semestern eller äter importerad mat eller någonting annat. Vi måste helt enkelt alltid ha dåligt samvete.
Och nu har det dykt upp en ny orsak: vattnet. Inget liv är möjligt utan vatten. Tillgången till vatten är helt avgörande för om människor ska kunna bo på ett visst ställe. Vatten är en ytterst politisk fråga och har orsakat krig på vissa håll i världen. I Kina är bristen på vatten ett av landets största problem. Klimatförändringarna kanske kommer att göra Sydeuropa till en öken. Därför är det bra att det ordnas konferenser om vatten och att man satsar på forskning för att få fram växter och tillverkningsmetoder som kräver mindre vatten.
Men naturen är nu en gång orättvis. Vårt land har välsignats med enorma mängder friskt sötvatten. Här gäller det bara att hålla rören i skick och se till att reningen fungerar - vilket förstås inte alltid är så lätt. Men för det mesta har vi alla här i landet mycket riklig tillgång till rent vatten som dessutom är gott att dricka.
Då plötsligt kommer goda råd om hur vi ska spara vatten. Vi ska inte bada i badkar, vi ska inte skölja disken i rinnande vatten med mera. Men värst är tydligen produktionen av mat, inte minst kött. Men det är ju inte så att människorna i Sahara får mer vatten om vi sparar mer i Sverige.
Vårt vatten cirkulerar. När vi har använt det renas det och förs tillbaka till naturen. Sveriges vattenproblem är inte torka utan snarare tvärtom. Enligt framtidsmodellerna för vårt land kommer klimatförändringarna snarare att leda till översvämningar, särskilt i Västsverige.
Ska vi då ha dåligt samvete för att vi dricker importerat kaffe och socker och köper utländska kläder, som kräver mycket vatten vid tillverkningen? Eller ska vi glädjas åt att fattiga länder blir rikare av handel och kanske därigenom kan göra något åt vattenbristen?
Låt oss i stället glädjas över att vårt land har så mycket sötvatten att vi kan unna oss att slösa lite ibland. Den som vill göra något rejält för klimatet och miljön kan sluta köra bil tills elbilar blir tillgängliga till rimliga priser.