Med och utan Schyman
LEDARE. Vänsterpartiet kommer 2006 att finnas i två versioner med och utan Gudrun Schyman. Feministiskt initiativ, som lanserades i går, bygger uppenbart på en socialistisk grundsyn.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
DET ÄR NATURLIGTVIS en fullt möjlig åsikt — för den som försöker förena feminism med ett marxistiskt grundperspektiv. Men gör man det kan man inte samtidigt vänta sig att få väljare som avvisar marxistiska teorier och håller på marknadsekonomin.
Gudrun Schyman däremot försöker framställa det nya parti som formellt ännu inte har bildats som brett och allmängiltigt — man ska alltså kunna rösta på det både om man är marxist och om man avvisar marxismen och allt vad den
symboliserar.
DE TVÅ LINJERNA är så oförenliga som de kan bli. Men det råder ingen tvekan om vilken av dem som är hederlig och principiellt hållbar. Det är fullt möjligt att, som Tiina Rosenberg, vara feminist och socialist. För andra är det lika naturligt att vara feminist och liberal. Men att formulera en politik som bara ska vara feministisk, utan förankring i en mer allmängiltig samhällssyn, går inte. Då tvingas man begränsa sig till ett litet antal frågor där alla är överens och behandla de övriga i så allmänna ordalag att man inte säger något om vad man egentligen vill åstadkomma.
Så här långt är det också just det som Feministiskt initiativ gör. Många av de programpunkter som presenterades i går var så allmänt hållna att de nästan inte sade någonting. Inte ens den mycket väsentliga frågan om den offentliga sektorns storlek och utformning berördes, vilket vänsterpartiets vice ordförande Ingrid Burman snabbt påpekade.
ALLT TALAR DOCK FÖR att Feministiskt initiativ, om partiplanerna fullföljs, tvingas välja ståndpunkt. Eftersom den socialistiska dominansen är total inom gruppen — t o m den föregivna "folkpartisten" visade sig ha röstat på vänsterpartiet i förra valet — är den enda tänkbara utgången att partiet definierar sig som ett parti med socialistisk grundsyn, precis som Tiina Rosenberg gjorde redan i går.
@3a Text:Konsekvensen av det blir väl helt enkelt att vänsterpartiet år 2006 kommer att gå till val i två upplagor — en med Gudrun Schyman och en utan. Programmässigt kommer skillnaderna mellan de två knappast att vara stor. Det är ju obestridligt att vänsterpartiet också utan Schyman driver frågor som kan kallas feministiska. Feminister som föredrar liberalism och marknadsekonomi får som vanligt rösta borgerligt.
MEN DET DUGER INTE för den borgerliga alliansen och i synnerhet inte för liberalerna inom den att sitta passiva. En liberal jämställdhetspolitik kan vara väl så radikal som en socialistisk. Om alliansens
liberaler inte visar det så kan många väljare helt i onödan dras till vänsterblocket i kraft av Schymanpartiets blotta existens.