Menar Sharon allvar?

LEDARE 17 israeliska bosättningar på Gazaremsan med sammanlagt 7 500 bosättare skall evakueras. Det beskedet kom i går från Israels premiärminister Ariel Sharon.

Uppsala2004-02-03 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det är inte första gången som den israeliske premiärministern ställer i utsikt att Israel skall lämna bosättningar på ockuperat territorium. Hittills har alla sådana propåer runnit ut i sanden. Palestinska terrordåd och israelisk vedergällning har kommit emellan.
Den här gången är det möjligen något mer substans i utfästelsen än vid tidigare tillfällen. Sharon säger att han utgår ifrån att det i framtiden inte kommer att finnas några judar i Gaza och att det handlar om bosättningar "som skapar problem och som vi ändå inte kommer att hålla fast vid i ett slutligt avtal".
Å andra sidan travar premiärministern upp hinder och förbehåll på ett sätt som sannerligen inte är ägnat att stärka tilltron till hans proklamerade avsikter.
Den avgörande svagheten är att han inte presenterar någon tidtabell för denna evakuering eller omflyttning. Vidare förutsätts en överenskommelse med bosättarna själva — och från dem kommer det för dagen mest militant motstånd mot tanken.
Sharons egen regering, vari ingår två bosättarpartier, måste också godkänna planerna, liksom Israels parlament, knesset.

Det handlar uppenbarligen om en process som även i bästa fall kommer att ta lång tid — under vilken mycket kan hinna gå snett.
Eftersom Ariel Sharon skall besöka Washington senare under denna månad ligger det nära till hands att förmoda att utspelet främst är tillkommet för att han skall ha något på hand för att kunna blidka den amerikanska kritiken mot bygget av den stora muren på Västbanken. Kanske kan det också bidra till att vänja en vidare israelisk opinion vid insikten om att en stabil fred kräver vad många skulle betrakta som smärtsamma eftergifter.
Läs mer om