Om en dryg vecka möts för första gången representanter för Uppsala kommun, Luftfartsverket, försvaret och det företag, Uppsala Air, som har planer på att göra den gamla flygflottiljens fält vid Ärna till trafikflygplats.
I en utredning som lagts fram hos länsstyrelsen i Uppsala län uttrycks en positiv inställning till planerna. Som länsrådet Ulf Henricson understryker i sin debattartikel om Ärna på debattplats här intill anser länsstyrelsen att huvudstadsområdet utifrån säkerhetspolitiska utgångspunkter behöver Ärna som bas för riksviktiga mål i Stockholmsområdet. Som komplement ser då gärna länsstyrelsen civilflyg. Uppsala kommun ställer sig också försiktigt positiv till utbyggnadsplanerna. Civilflyg skulle kunna ge ett välbehövligt tillskott av arbetsplatser - förutom att kommunikationerna ytterligare skulle förbättras för Uppsalas del.
En utvidgning av flygplatsen vid Ärna, från enbart övningsflygplats som regeringen föreslår till ett fält med utökad flygverksamhet, är ingalunda okontroversiell. Det finns krafter som helst vill att Ärna läggs ned helt och hållet som flygplats och att bostäder byggs på marken. Några sådana planer finns dock inte från försvarsmaktens eller regeringens sida. Ärna ska vara kvar som flygfält i någon form även i framtiden.
Riskerna för ökat flygbuller oroar också åtskilliga i Uppsala. Dock visar länsstyrelsens utredning att en komplettering med civilflyg knappast skulle innebära mer än marginell ökning av det flygbuller som ett militärt övningsfält kommer att alstra. Den bullermattan är också avsevärt mindre än den som fanns på den tid då flygflottiljen fanns kvar vid Ärna.
Länsstyrelsens bedömning är att bostadsbyggandet skulle kunna ta fart på en del områden där det hittills inte varit möjligt för flygets skull. Det finns en del platser norr om staden som skulle lämpa sig för bostadsbyggande. I dag sker ju större delen av Uppsalas utbyggnad i sydlig och östlig riktning.
Planerna på en utvidgning av verksamheten på Ärna är onekligen intressanta av många skäl. Huvudstadens behov av flygvapenkapacitet på nära håll bedömdes ju av riksdagsmajoriteten som mindre viktig och F 16 lades ned. Därmed miste Mellansverige en viktig stödfunktion för Stockholmsområdet. Vad som ska ske med Ärna har stötts och blötts i olika skeden. Nu är alltså förslaget att området ska bli övningsfält.
Att någon flygverksamhet blir kvar på Ärna är viktigt och kan det backas upp med ytterligare flyg kan det utgöra en viktig konkurrensfaktor i universitetsvärlden men också för näringslivet i regionen.
Visst är Arlanda regionens huvudflygplats men linjer från övriga universitetsorter i landet till Uppsala skulle givetvis innebära en förbättring av kommunikationerna.
En viss försiktighet i förtjusningen över planerna kan dock anbefallas. Uppsala Air som vill starta civilflyg på Ärna hade planer på att komma i gång redan nästa år. Det visade sig dock vara alltför optimistiskt och siktet är nu inställt på 2006. Om en dryg vecka kan kanske planerna ta mera bestämd form. Då borde det också gå att se om de håller för verklighetens krav.