Den borgerliga alliansen fastnade i fastighetsskattens fällor. Moderatledaren "funderade" offentligt om sänkta ränteavdrag, vilket ledde till ett allmänt ramaskri. Han insåg sitt misstag och lovade dyrt och heligt att ränteavdragen inte skulle röras av en borgerlig regering. Motståndarna log i mjugg och öknamnet flipp-flopp-Fredrik spreds ännu mer.
I går kom alliansens partier överens om ytterligare detaljer. En kommunal avgift på mer än 2 800 kr och höjd reavinstskatt ska betala ett avskaffande av fastighetsskatten. Men ingen
ska behöva betala mer än i dag. Efter detta kryptiska meddelande anges ingen tidpunkt för när skatten ska försvinna. Det är nog bäst så. Längre än så här kommer inte alliansen före valet. Vilken metod alliansen än föreslår kommer fastighetsskattens fiender ändå att bli besvikna. De har utgått från att "nånannan" ska betala.
Alliansens andra misstag är vårdnadsbidragen. Kristdemokraterna anser att de har fått ja från de övriga partierna. Men frågar man Fredrik Reinfeldt och Lars Leijonborg ser de rätt besvärade ut. Det får inte bli någon kvinnofälla, svarade båda två när de mötte journalister i Stockholm i lördags. Kd:s krav på 6 000 kronor i månaden till den familj där en person stannar hemma är en typisk kvinnofälla.
Alliansen har gång på gång betonat att deras politik inriktas helt på jobben. Ett vårdnadsbidrag innebär motsatsen. Lars Leijonborg trodde inte att familjepolitiken skulle komma med i alliansens valmanifest.
En ljuspunkt för alliansen var duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson i Sveriges Television i fredags. De allra flesta bedömare ansåg att moderatledaren vann över den vanligtvis så skickliga och debattsäkra statsministern.
Socialdemokraternas misstag är fortfarande jobben. Det är obegripligt att Göran Persson och med honom resten av regeringen och partiets valmanifest utgår från att Sverige inte har några problem med jobben. Vi har den högsta sysselsättningen i EU, skryter socialdemokraterna. Javisst, tack vare den höga sysselsättningen för kvinnor, varav många jobbar deltid.
Men arbetslösheten, mätt så som EU gör, placerar inte alls Sverige som bästa land. Och när det gäller andelen arbetslösa ungdomar ligger vi direkt illa till. Göran Persson förnekade det igen i går morse i radions utfrågning. Men han räknar som Ams, inte som EU, och därmed kan siffrorna inte jämföras med andra EU-länder. Vanliga väljare känner alla någon arbetslös yngre person, en nybakad akademiker som inte fått jobb eller en 16-åring som lämnat grundskolan och inte har en chans på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingarna sysslar knappast alls med att förmedla arbeten utan ägnar sig åt "åtgärder". De som utsätts för dessa "åtgärder" brukar oftast inte uppskatta dem. De vill ha riktiga jobb.
Göran Persson tänker sitta kvar över 2010 års val, meddelade han i radion. Han ska vinna därför att han vet hur det går till ute i världen och ordnar en givarkonferens för Libanon. Han har erfarenheten, han tänker inte äventyra ekonomin genom oansvariga löften. Persson att lita på. Så är upplägget av hans valrörelse.
Alliansens svaghet är de väldiga underskott i statens budget som uppstod under de borgerliga regeringsåren, mest på grund av den internationella konjunkturen. Styrkan är att man den här gången enat sig om de viktigaste frågorna.
Alla reformer ska vara finansierade, lovar Fredrik Reinfeldt. Kan alliansen hålla det? Eller kommer man att gripas av valfeber? Det finns dyra halva löften både i socialdemokraternas valmanifest och i alliansens uttalanden. Men för socialdemokraterna tillkommer stödpartiernas krav. Ingen vet i dag vilken belastning på statens budget de innebär. Oklarheten borde gynna alliansen.
Gunvor Hildén | Fristående kolumnist
gunvor.hilden@comhem.se
gunvor.hilden@comhem.se