För matvarukedjorna har förbrukningen sjunkit med 15 procent. Men det är en bit kvar till EU:s mål att komma ned i 40 plastpåsar per person och år senast 2025. Svenskens förbrukningstakt är för närvarande 83 påsar per år.
Det är ändå hoppingivande att en allmän medvetenhet kan göra en sådan skillnad så snabbt. Matbutikerna har under lång tid tagit betalt för påsar och här handlar det bara om konsumentens förståelse och makt. Nej, tack, ingen påse för mig!
”Gå inte på myten om miljöfarliga plastpåsar”, skrev debattören Rebecca Weidmo Uvell (Expressen 23/4). Hon hänvisade till en rapport från danska miljödepartementet om att ”en tygkasse måste användas 7 100 gånger för att kompensera för miljöbelastningen den orsakat”. I själva verket är en vanlig plastkasse som återanvänds som soppåse den mest miljövänliga lösningen, hävdar hon.
Ändå är det så att det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse och att den görs av fossila råvaror. Motstridiga besked är en del av vardagen för miljömedvetna, det gäller också drivmedel och mycket annat. Det positiva är att det går att åstadkomma förändringar snabbt. Och problemet med tyg till kläder (och påsar) är definitivt något vi måste ta oss an omedelbart.