I måndags landade den pakistanske presidenten på Arlanda. Säkerhetspådraget var enormt. Pervez Musharraf är en av världens mest mordhotade personer.Sedan han tog makten i en statskupp 1999 har han kallats en modern diktator som bland annat förespråkar kvinnors rättigheter och motarbetar extrem islam. Det ändrar förstås inte det faktum att han saknar folkligt mandat.
Även om läget för stunden förefaller relativt lugnt i Pakistan oroar sig experter för vad som skulle hända om landets kärnvapenarsenal skulle falla i händerna på muslimska fundamentalister.
Pakistan bjöds in i salongerna av USA efter terrorattackerna 2001 tack vare landets strategiska läge inför invasionen av Afghanistan. I dag är Pakistan en av USA:s allierade i kampen mot terrorism, och man hoppas givetvis på hjälp därifrån om Indien skulle skruva upp temperaturen i den ständigt hotande konflikten länderna emellan.
Både Indien och Pakistan tvingas ändå, som situationen ser ut, att gå en säkerhetspolitisk balansgång. Å ena sidan kräver västvärlden stabilitet och nedrustningsavtal, å andra sidan genererar en hård linje gentemot grannlandet ett starkare väljarstöd i det egna landet.
För två veckor sedan hölls samtal mellan Indien och Pakistan där man beslöt att behålla provstoppet för kärnvapen och att inrätta en "het" telefonlinje mellan de båda utrikesdepartementen. Under söndagen provsköt dock Indien en robot som är konstruerad för att kunna bära en kärnvapenstridsspets.
Pakistan behöver modernisera sitt flygvapen för att kunna upprätthålla terrorbalansen med Indien. USA har både under Bush- och Clintonadministrationen nekat dem att köpa F-16-plan och därför har de pakistanska ögonen nu vänts mot Sverige. Pakistanska medier har den senaste tiden offentliggjort planer på att köpa 40 stycken Jas-plan.
Musharraf har aviserat att han tänker upplysa svenskarna om Pakistans kamp mot terrorismen. Alla frågor om försäljning av Jas 39 Gripen tillbakavisas bestämt från svenskt håll. Men det finns ju annat att köpa, t ex det spanings- och radarsystem som varit på tal en tid.
Demokratisering och fortsatt avspänning med Indien kan möjligen ändra bilden. I väntan på det kan Musharraf ändå stärka sin legitimitet inför det presidentval där han tänker ställa upp i civila kläder. Men vågar han verkligen ta risken att förlora i ett riktigt val?