Nu är Musikradions framtid äventyrad. Enligt en internutredning kallad SR 2010 ska hela public service-radion stöpas om inom några år. Det ska bli fyra baskanaler och de som ska lockas till
radion är sportintresserade och ungdomar, enligt det som hittills läckt ut om utredningsförslaget. Enligt det koncept som nu diskuteras är det meningen att det utbud som i dag finns i Musikradion ska förläggas till nätet och den till den digitala dab-radion.
Dab är en radioform som, om jag är rätt underrättad, knappast är spridd i landet. I varje fall har inte jag någon. Och konsertmusik på nätet? Nej tack, då blir det stereo i stället.
Visst förstår jag att Sveriges Radio behöver höja sina lyssnarsiffror. Samtidigt är SR ett public service-företag som inte i första hand ska se till lyssnarsiffror utan fullfölja statens uppdrag att erbjuda ett rikt varierat programutbud som tillgodoser mångas intressen. Musikradion har hittills skött det uppdraget på ett, som jag tycker, fullt godtagbart sätt. Man ordnar inte bara ett milt uppvaknande för många utan serverar också direktsändningar från konserter och evenemang i landet och utomlands.
Sveriges Radios egen symfoniorkester liksom Radiokören förekommer ofta — det ingår ju i uppdraget — men lika ofta kan man få höra Gävleborgs symfoniorkester eller Göteborgssymfonikerna eller någon annan av landets inte alltför många orkestrar.
I utbudet förekommer också åtskillig nyskriven musik. På det sättet får unga oprövade kompositörer möjlighet att få sina verk uppförda. Också nya musikstilar blandas in i många programinslag och punkter, som Mitt i musiken som också ger nyheter från Musiksverige.
Om utbudet är smalt? Ja, det finns belackare som tycker det. Visst dominerar det som ibland kallas konstmusik — men det är ju detta tusentals radiolyssnare också vill höra. Annars får jazzvännerna sitt och folkmusiken liksom världsmusiken sitt. Visst kunde det vara mera av allt men sändningstiden är ju given.
Tänkandet bakom förslaget till ny kanaluppdelning är också gåtfullt. Har utredarna sett ungdomar annat än på vykort? Har de då möjligen sett att många ungdomar har små apparater dinglande från örat som förser dem med musik?
Musikradion måste vara ett givet inslag i Sveriges Radios basutbud. De invånare i landet som har långt till närmaste konsertlokal måste garanteras möjligheter att även i framtiden få sitt behov av musik fyllt av Sveriges Radios baskanaler, inte via en kanal som nästan ingen har tillgång till. Något annat vore en nationell skandal.
Signerat torsdag
Kersti Kollberg
ledarskribent