Några steg mot målet

Oppositionen har ännu inte vunnit i Ukraina. Men det avtal som skrevs under i går kan kanske leda mot målet.

Majdan i torsdags. I går gav demonstranternas "råd" klartecken för ett avtal.

Majdan i torsdags. I går gav demonstranternas "råd" klartecken för ett avtal.

Foto: Darko Bandic

Uppsala2014-02-21 17:59
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I ett avseende innebär det avtal som förhandlats fram under aktiv medling av tre av EU:s utrikesministrar en sorts kompromiss. President Viktor Janukovytj avgår inte genast. Men ett nytt och tidigarelagt presidentval ska hållas och i går röstade parlamentet för en återgång till 2004 års författning som gav parlamentet betydligt större makt i förhållande till presidenten. Janukovytj själv har talat om samlingsregering, men det var i går oklart hur oppositionen ställde sig till det utspelet.

Några faktorer talar för att avtalet verkligen kan leda fram mot en politisk förändring. De tre stora oppositionsgruppernas ledare fick enligt rapporter i går eftermiddag godkänt från det spontant bildade ”råd” som uppstått under demonstrationerna på Majdan. Demonstranterna har inte velat nöja sig med mindre än Janukovytjs omedelbara avgång, och när man nu godkänner ett avtal så betyder det rimligen att man ändå anser sig ha vunnit tillräckligt mycket också utan att detta krav uppfylls.

En annan faktor är att Janukovytjs egen position tycktes undermineras allt snabbare under det senaste dygnet. Ommöbleringar i militärledningen tydde på att armén inte längre ansågs helt pålitlig. Under torsdagen fronderade 31 parlamentsledamöter ur presidentens eget parti. Samtidigt ökade oklarheten kring utbetalningen av det ekonomiska stöd från Ryssland som fick Janukovytj att i november överge samarbetsavtalet med EU.

Detta ska nog inte tolkas så att Ryssland velat sätta press på Janukovytj för att driva fram en uppgörelse. Snarare är det så att kretsen kring Vladimir Putin insett att Janukovytj kanske inte var kapabel att återta kontrollen över landet.

I så fall kan de bedömare ha rätt som menar att Rysslands inflytande på det avtal som skrevs i går var obetydligt och att överenskommelsen därmed är ett bakslag för Putins ambitioner att ”återsamla” vad man kan av den tidigare Sovjetunionen. Det senaste dygnet har ryska företrädare också talat om en militär intervention för att lösgöra Krim, med stor rysk befolkning och en rysk militärbas, från Ukraina. Mönstret från kriget mot Georgien 2008 känns igen.

Men ingen vet i dag vilka ytterligare överenskommelser som träffats, vilka utvägar kretsen kring Janukovytj kan försöka sig på och vilka nya påtryckningsmöjligheter som Putin kan överväga. Ukraina balanserar på randen till statsbankrutt och omvärldens vilja till investeringar i landet är begränsad.

Ska Janukovytj kunna lyftas bort så krävs också att de splittrade oppositionspartierna nu kan enas, kanske kring Julia Tymosjenko som enligt parlamentsbeslut i går nu ska släppas fri. EU som till sist engagerade sig på allvar för Ukraina måste följa varje steg i utvecklingen. De demonstranter i Kiev och resten av landet som till sist drev fram gårdagens uppgörelse lär inte finna sig i att bli lurade.

Läs mer om