Nämnden följer inte lagen

Personer med funktionsnedsättning drabbas när kommunen sparar.

Personer med funktionsnedsättning drabbas när kommunen sparar.

Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Uppsala2012-12-14 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ekonomin går inte ihop för Uppsala kommuns nämnd för hälsa och omsorg (NHO). Underskottet för 2012 kan landa på nästan 20 miljoner. Därför tvingades nämnden igår anta en tuff budget för 2013. Visserligen får nämnden 26 miljoner mer att röra sig med 2013, men det räcker inte långt när kostnaderna ökar och det redan finns ett underskott att hantera.

Nämndens alliansmajoritet valde att avvika från det förslag till beslut som arbetats fram av förvaltningen. Alliansen vill se en något större besparing, samtidigt som besparingarna inte ska slå lika hårt mot verksamheten. Det är en bit på vägen, men det räcker inte. Verksamheten är ju i det här fallet insatser som bidrar till att göra livet drägligare för personer med funktionsnedsättningar. Dessutom styrs verksamheten av kommunens kvalitetskrav och lagstiftning. Det senare klarar nämnden tyvärr inte av att uppfylla.

Nämnden tvingas betala miljonbelopp i sanktioner för att den inte klarar av att efterfölja Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta trots att nämnden enligt prognosen för 2012 kommer att spendera mer pengar på LSS-åtgärder än vad som budgeterats. Det andas en blandning av önsketänkande och ineffektivitet.

Önsketänkandet står de förtroendevalda för. Det handlar om att fullmäktige röstar igenom en budget där kommunbidraget till nämnden för hälsa och omsorg är för lågt för att de krav som lagen ställer på nämndens verksamhet ska kunna uppfyllas. Men NHO-ledamöterna gör sitt till. En del av det försämrade ekonomiska läget beror på att nämnden har fått överta kostnader för personlig assistans från Försäkringskasssan, utan att ha kompenserats för detta. I ett sådant läge måste man kräva ökade resurser. Det är orealistiskt att en sådan kostnadsökning ska kunna hämtas hem inom ramen för den ordinarie budgeten.

Ineffektiviteten får tillskrivas både de förtroendevalda och förvaltningen. Biståndsbedömningen hinner inte med alla ärenden och hos nämnden samlas de icke verkställda besluten på hög. När dessa omfattas av LSS innebär det att funktionshindrade inte får den assistans de har laglig rätt till, samtidigt som nämnden måste betala sanktioner i miljonklassen. För att beta av besluten har ett bemanningsföretag anlitats, vilket ytterligare bidrar till kostnaderna. Med en bättre framförhållning hade det kunnat undvikas. Och personer med funktionsnedsättning skulle få det stöd de har rätt till.

Majoritetens sparförslag är visserligen mindre dåligt än förvaltningens. Det visar också på en vilja att ta ansvar som Socialdemokraterna saknar när de i stället för att lansera ett eget förslag vägrade att delta i omröstningen.

Men det är så dags nu. Nämnden för hälsa och omsorg är underfinansierad. Besparingarna måste riktas mer mot förvaltningen, mindre mot verksamheten, och anslagen från kommunen måste öka. Det är man skyldig alla dem som har behov av – och har rätt till – stöd i vardagen.

Läs mer om