RÀttsmedicinalverket (RMV) slÄr i dag fast att man kan utesluta "systemfel" i de metoder som anvÀnds för att bedöma knÀledens mognad hos ensamkommande asylsökande ungdomar. I 89,5 procent av fallen var RMV:s leverantörer och sakunniga radiologer eniga i sin bedömning, enligt en kvalitetsgranskning som RMV har gjort. Men att tvÄ experter har samma uppfattning om en viss knÀleds mognad behöver vÀl inte betyda att knÀledens Àgares andra organ och psyke har samma mognad?
à ldersbedömningen av ensamkommande Àr hÄrt kritiserad av internationella experter, som anser metoden ovetenskaplig och mycket osÀker. PÄ grund av denna osÀkerhet bör man tillÀmpa en för individen fördelaktig bedömning nÀr ÄldersgrÀnsen inte Àr tydlig, anser EuroparÄdet. NÀr det gÀller all annan juridisk praxis gÀller ju att man hellre ska fria Àn fÀlla om minsta osÀkerhet rÄder kring bevisen. I det hÀr fallet Àr ju konsekvenserna för de individer som efter mer Àn tvÄ Är i Sverige skickas till ett ofta totalt okÀnt Afghanistan fullkomligt förödande.
Att det torde finnas en stor osÀkerhet visar beslutet att tills vidare stoppa den medicinska ÄldersbedÀmningen av flickor, dÄ studierna av flickors knÀleder plötsligt anses osÀker "dÄ vetenskapliga rön kan förÀndras och vi mÄste vara lyhörda", som Migrationsverkets processledare Daniel Salehi uttryckt det.
NÀr blev mÀnniskan en knÀled? Hur ser mognaden ut för vitala organ som hjÀrna och nervsystem? Enligt Migrationsverkets regler ska verket göra en samlad bevisprövning om ungdomars Älder, dÀr man först och frÀmst ska ta hÀnsyn till bland annat individens egen berÀttelse samt yttranden frÄn socialtjÀnsten. I sista hand kan verket be om en medicinsk Äldersbedömning. Men nÀr SVT Nyheter nyligen granskade Migrationsverkets bedömningar visade det sig att verket genomgÄende bortser frÄn det man ska ta hÀnsyn till i första hand, alltsÄ individens och sociala myndigheters yttranden. I stÀllet lÀgger man störst vikt vid andrahandsmetoden, de osÀkra och hÄrt kritiserade bedömningarna av knÀleder och visdomstÀnder.
FrÄgorna hopar sig. Den avgörande, som vi aldrig fÄr svar pÄ, Àr varför myndigheterna inte utgÄr frÄn den Älder en ung asylsökande individ hade nÀr han eller hon sökte asyl i Sverige. Det hade dels varit det sjÀlvklart mest etiska, dels besparat oss mÄnga osÀkra, kostsamma Äldersbedömningar. Nu deporteras alltsÄ mÄnga som var runt 16 Är nÀr de kom hit 2015. Visst, Migrationsverket har haft fullt upp, men det försvarar inte att man lÄter mÀnniskors öde avgöras av det datum som rÄkar infalla dÄ man till slut blivit klar med sitt jobb.
Hela hanteringen kring de ensamkommande flyktingbarnen gör nÄgot med oss och vÄrt samhÀlle, med vÄr mÀnniskosyn, synen pÄ individen som den andre. Det Àr en utveckling som förr eller senare kommer att slÄ tillbaka mot oss alla.