När kommer jobben?

Uppsala2004-08-18 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den svenska konjunkturen når sin topp redan i år och tillväxten blir lägre nästa år på grund av en sjunkande internationell konjunktur, tror Föreningssparbankens ekonomer. Den öppna arbetslösheten visar inga påtagliga tecken på att minska utan håller sig kring sex procent.

Den här bilden av svensk ekonomi kan inte vara någon önskedröm för regeringen. I sitt tal i Björkvik målade statsminister Göran Persson upp en rosig bild av den ekonomiska framtiden. Redan nästa år skulle det vara brist på arbetskraft. Arbetslösheten skulle åter gå ned till de utlovade fyra procenten.

Ams-chefen Anders L Johansson ställer gärna upp och hjälper till. Visserligen är den öppna arbetslösheten just nu uppe i 6,1 procent. Tio länder i EU har lägre arbetslöshet än Sve-rige. Men Ams-chefen är optimistisk: Ett första steg är att ta ned arbetslösheten till fyra procent, säger han i en intervju i Svenska Dagbladet. Redan inför valåret 2006 ska det vara möjligt att komma ned till de fyra procenten. Men förutsättningen är då att Ams får ta hand om en del av a-kassepengarna. Ännu mer pengar till Ams, alltså. Det är så man blir en mäktig generaldirektör.

Han har också synpunkter på Riksbanken. Penningpolitiken har kostat Sverige åtminstone 75 000 jobb, säger Ams-chefen, som i likhet med LO och regeringen alltid tycker att räntan är för hög. Nu är det faktiskt så att Riksbankens enda uppgift är att hålla inflationen på en lagom nivå. Däremot ska Riksbanken inte ta hänsyn till sysselsättningen. Det borde Anders L Johansson vara ytterst medveten om. Men det är ju alltid bra att ha någon att skylla på, det tycker regeringen också.

Regeringen har fått utstå mycket kritik, inte minst från LO, för den stigande arbetslösheten och för att målet - fyra procents öppen arbetslöshet - som av en händelse bara uppnåddes under några få månader runt valet 2002. Därför kan man tänka sig att Göran Persson skulle se positivt på Ams-chefens begäran.

Det är ju snällt av Anders L Johansson att vilja hjälpa Göran Persson till en valseger. Men det är inte Ams som ska se till att öka sysselsättningen i Sverige. Det är inte Ams-jobb utan riktiga jobb som behövs.

I vårt land tycks det framför allt vara i den offentliga sektorn som jobben väntas komma. Men Ams-ekonomen Sandro Scocco varnar för att kommuner och landsting behöver mer pengar för att inte säga upp ytterligare anställda. De nya pengarna kommer inte i första hand att gå till nyanställningar utan till att sanera finanserna, varnar han.

Så det ser kanske inte så ljust ut för sysselsättningen i alla fall. Om den offentliga sektorn ska kunna växa måste det framför allt bli fler jobb i den privata sektorn. Då blir det fler som betalar skatt, pengar som går till att finansiera den offentliga sektorn. Den betalar inte sig själv.

Tänk att det ska vara så svårt att få regeringen att inse att det gäller att satsa på företagsamhet och entreprenörer, att småföretag inte huvudsakligen sysslar med att lura skattemyndigheterna och att alla företagare faktiskt inte är skumma bedragare som ska bekämpas med alla medel.

Läs mer om