När Norge nobbade JAS
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Den svenske försvarsministern lovade att Sverige skulle köpa ett tiotal flygplan av den nya version som erbjöds norrmännen. Ja, man kunde rent av tro att han spelade sin gamla roll som handelsminister, när han gjorde utfästelser som säkerhetspolitiskt var minst sagt yviga. Han lovade basera tio JAS-flygplan i Nordnorge, vilka skulle flygas av "norska och svenska piloter". Detta innebar dock inte, försäkrade han, att Sverige gick in i Nato. Skulle läget på Nordkalotten bli allvarligt kunde vi dra tillbaka planen och använda oss av "rullbanor i Övre Norrland". Det tydde på att F 21 i Luleå kunde läggas ner om vi baserade tio JAS-plan i Norge.
Dagen innan norrmännen berättar att de väljer det amerikanska planet går försvarsministern ut i ett nytt försök att påverka dem. Nu nämns dock inte att flygplan skall stationeras i Nordnorge. Däremot hävdar han fortsatt att vi skall komma till våra grannländers hjälp om de blir angripna. Förgäves! De otacksamma norrmännen väljer inte bara det amerikanska planet, de sågar offentligt JAS och säger att det endast uppfyller ett av de fyra krav man ställt. Ett uttalande, troligen riktat mot dem i Norge som vill köpa JAS, men som försvårar SAAB:s fortsatta marknadsföring av flygplanet.
Hur kan norrmännen bete sig på detta sätt? Jo, det beror på att nu är det 1948 igen!
Då ville Erlander skapa ett skandinaviskt försvarsförbund men efter förhandlingar i Karlstad backade norrmännen ur. De garantier Sverige kunde ställa ansågs inte tillräckliga. En knytning till USA och till det Nato som var på väg att byggas upp skulle ge bättre säkerhet.
I dag får Arktis en snabbt ökande betydelse för utvinning av olja och gas, samtidigt som Ryssland rustar upp och talar om att reglera gränserna i Arktis, där norrmän och ryssar tvistar om ett område. En yta som länge var utan intresse men som nu fått en helt annan betydelse.
Det vi hade att erbjuda 1948 var ett välövat svenskt försvar med hundratusentals man i vapen, en stor flotta och ett flygvapen under en stark uppbyggnad.
När förvarsministern idag talar om att vi är beredda att komma till våra grannstaters hjälp ler de säkert brett och ställer frågan: Med vad?
I själva verket var det givet att Norge skulle köpa det amerikanska planet. Det rör sig inte om ett flygplan utan om säkerhetspolitiska garantier i Arktis, och då inte i första hand från Nato utan direkt från USA. Norge fullföljer bara den säkerhetspolitik man har haft i nu sextio år.
För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.