Nedslående utveckling

LEDARE Statistik från Rikspolisstyrelsen ger en nedslående bild av kampen mot droger i Sverige och Uppsala län. Antalet anmälda narkotikabrott ökar och länet ligger i topp vad gäller andelen ungdomar misstänkta för narkotikabrott. De siffror som presenteras måste tas på allvar. Drogmissbruk är ett av våra största samhällsproblem och orsakar stor skada, både personlig och ekonomisk.

Uppsala2004-03-24 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Samtidigt som det är ledsamt att den narkotikarelaterade brottsligheten ökar är det långt ifrån överraskande. Sedan många år tillbaka har toleransen för, och missbruket av, droger ökat. Förespråkarna för drogpolitisk liberalisering känner vind i seglen och angriper den svenska narkotikapolitiken.
Många av dessa gör ett stort nummer av den nedslående utvecklingen och menar att den är bevis för att dagens metoder inte fungerar, att vi måste pröva andra lösningar. Enligt dem kommer narkotika och missbruk alltid att finnas i vårt samhälle.

Missbrukarnas starka beroende och de stora ekonomiska vinster som drogförsäljning ger skulle göra det omöjligt att genom lagstiftning effektivt bekämpa missbrukets utbredning. I stället, menar man, borde drogpolitiken göras mindre repressiv för att underlätta missbrukarnas situation.
En sådan argumentation verkar tilltalande, men är bedräglig. För vad skulle en sådan linje egentligen innebära? Ja, i praktiken innebär det att vi ger upp, att vi ger slaget förlorat. För dem som löper risk att fastna eller redan är fast i missbruk är det vår plikt att inte ge upp kampen.
Om det hade varit en dans på rosor att leva som missbrukare hade det kanske kunnat vara ett alternativ, men så länge verkligheten ser ut som den gör är det vår skyldighet att se till så att så få som möjligt dras in i
drogträsket. Ingen är förtjänt av ett liv i missbruk.

Den lagstiftning vi har i dag är en tydlig markering från samhället att vi inte accepterar det lidande som narkotikan för med sig. Men som utvecklingen i Uppsala och landet som helhet visar räcker det inte till. Många upplever uppenbarligen droger som något lockande och spännande. Mer kraft måste läggas på att ändra sådana attityder bland ungdomar.
Det är ett tidskrävande arbete, men i kombination med den lagstiftning vi har kan det på sikt ge resultat. Om sextio- och sjuttiotalets drogliberala attityder kunde förändras, så går det även att förändra dagens.
Det skulle kanske vara enklare att resignera och ge upp kampen, men den utvägen är omöjlig att acceptera.
Läs mer om